De Gelderlander: Beperkt aantal judoka's goed genoeg voor WK

26 augustus 2010 - NIEUWEGEIN - Uitgerekend nu de deelnemende landen voor het eerst twee judoka's per gewichtscategorie mogen afvaardigen naar de wereldkampioenschappen, heeft de Nederlandse bond weinig te kiezen.Nederland had een ploeg van 32 sporters naar Tokyo mogen sturen, maar er stappen op Schiphol komende maand slechts twaalf judoka's in het vliegtuig.

Bij de mannen neemt bondscoach Maarten Arens maar vijf deelnemers mee. Twee klassen (tot 66 en tot 90 kilo) laat hij zelfs onbemand. Arens' collega bij de vrouwen, Marjolein van Unen, stuurt niemand in de lichtste categorie en heeft slechts in één klasse (-63 met Anicka van Emden) voor dubbele bezetting gekozen.

Een kleine delegatie derhalve. "De anderen zijn niet goed genoeg. Zo simpel is het", zegt technisch directeur Cor van der Geest van de judobond. "Tuurlijk is het belangrijk dat talenten ervaring opdoen, maar daar is een WK niet voor."

Van der Geest bestrijdt dat strenger is gekeken naar de selectie voor dit WK vanwege de hoge reis- en verblijfkosten in Japan. De judobond heeft het budget voor topsport zien teruglopen en is gedwongen kritischer naar de uitgaven te kijken. "Het gaat niet om geld, maar om keuzes."

Mannenbondscoach Maarten Arens twijfelde of hij drie judoka's extra zou meenemen. In de klasse tot 66 kilo overwoog hij Jasper de Jong mee te nemen, in de klasse tot 90 kilo Marvin de la Croes en in de zwaarste klasse Luuk Verbij. Maar het drietal kon Arens te weinig overtuigen om een ticket naar Japan te verdienen.

Vooral voor De la Croes is dat opmerkelijk. De laatste drie grote eindrondes was hij present. De Arnhemmer verdiende zijn kansen door zijn successen als junior, toen hij wereldkampioen werd en tweede van de wereld. Arens: "Dat was heel knap, maar het wordt allemaal slechter met Marvin. Hij heeft zijn gewicht niet onder controle, zijn motivatie wordt minder en op de mat doet hij minder onverwachte dingen.  Het balletje ligt nu bij hem. Teren op talent houdt een keer op."

De WK judo in Japan zijn van 9 tot en met 13 september.

Bron: De Gelderlander

Website door Siteraise