De Gelderlander: Guusje Steenhuis droomt van Spelen

(Guusje Steenhuis. Foto Ed van Alem)

GRAVE 4 december 2010 - De Olympische Spelen. Het is vaak de droom van elke jonge topsporter.

Zo ook van judoka Guusje Steenhuis. En voor Steenhuis is het een realistische droom, want sinds dit jaar hoort de pas 18-jarige Graafse bij de top van de senioren in Nederland, en bij de wereldtop in haar leeftijdscategorie. Steenhuis werd afgelopen weekeinde tweede op het senioren NK in Rotterdam en werd daarvoor al Nederlands kampioen en tweede van Europa in de onder 20 leeftijdsklasse. "Het was mijn debuut op een NK bij de senioren, dus ik had niks te verliezen", kijkt Steenhuis terug op het haar zilveren medaille op het senioren NK. "De eerste ronde kwam ik gemakkelijk door, in de halve finale had ik het lastig maar wist ik na een score de partij tactisch uit te judoën. In de finale moest ik tegen Marhinde Verkerk (een wereldtopper, red.). Daar had ik al op gehoopt. Op trainingen had ik al een paar keer pittige potjes tegen haar gejudood. Nu ging het er echt om en het ging eigenlijk heel goed. Ik redde het tot de verlenging - maakte daarvoor zelfs bijna een score - maar toen verzuurde ik zo erg dat ik in een houdgreep terecht kwam en verloor."

Steenhuis blijft vrij nuchter onder het succes van de afgelopen maanden. "Eerst judode ik in de categorie onder zeventig kilo. Dat ging best goed, met regelmatig ereplaatsen in mijn leeftijdsklasse, maar sinds ik ben overgestapt op de categorie onder 78 gaat het echt veel beter. Er is iets minder concurrentie, en ik hoef minder op mijn gewicht te letten. Eerst moest ik moeite doen om voor een wedstrijd het juiste gewicht te hebben. Nu wen je daar wel aan, maar het is nu wel heel fijn dat ik gewoon de avond en de ochtend voor een wedstrijd normaal kan eten," aldus de talentvolle judoka. Sinds haar overstap won Steenhuis, die bij Top Judo Nijmegen getraind wordt door Tom Willemsen, al internationale A-toernooien in Lyon en Berlijn (onder 20 jaar) en werd ze in september in Bulgarije tweede op het EK (eveneens onder 20 jaar). "Ik ben natuurlijk wel trots op de tweede plek, maar baalde er ook wel van. Ik was zo dicht bij de titel. Ik stond tegenover de Bulgaarse Tereza Dzhurova, een van mijn grootste concurrenten, en dat is een brok spier. Het ging gelijk op, maar ik maakte een verkeerde stap waardoor het misging en zij een worp kon afmaken." Mis ging het voor Steenhuis een paar weken later ook op het WK in Marokko. "Drie weken voor het WK gooide iemand mij op mijn schouder en kwam ik verkeerd terecht. Daardoor verliep mijn voorbereiding helemaal niet goed. Ik was echt heel erg zenuwachtig en verloor in de eerste ronde meteen van de Japanse Misaki Shimoda."

Het komende jaar richt Steenhuis zich vooral nog op wedstrijden in haar leeftijdscategorie, met het NK, waar ze titelverdediger is, en het WK als hoofddoel. Daarna wil ze de definitieve overstap maken naar de senioren. "Het belangrijkste dat ik nog moet verbeteren is mijn kracht. Marhinde Verkerk traint al heel wat jaren in het krachthonk. Ik ben daar pas net mee begonnen. Maar ook mijn techniek kan uiteraard nog verbeterd worden. " Steenhuis moet het tijdens haar wedstrijden vooral hebben van één worp. "Een heupworp, de uchi-mata. Daar win ik bijna al mijn wedstrijden mee. Een ander sterk punt is mijn uithoudingsvermogen. Ik moet van mijn trainer eigenlijk regelmatig een stuk hardlopen, maar daar heb ik een hekel aan dus dat sla ik vaak over. Hij vindt dat niet zo erg, omdat hij weet dat het conditioneel bij mij wel goed zit," lacht Steenhuis.

Voordat Steenhuis zo'n drie jaar geleden bij Top Judo Nijmegen terecht kwam, judode ze bij Arashi in Grave en in Berlicum. "Ik volg een loot-studie aan het SSGN in Nijmegen, dus mijn overstap naar Top Judo Nijmegen was ook voor mijn schoolresultaten beter. Deze school is flexibel als ik moet trainen of weg moet voor wedstrijden en ik krijg extra begeleiding van Thamara Teunissen. Ik doe bijvoorbeeld twee jaar over mijn VWO examen. Ik doe nu in drie vakken examen en dan volgend jaar weer." Naast het trainen is Steenhuis voor haar wedstrijden dus veel op reis. "Dat vind ik echt fantastisch. Probeer zo veel mogelijk mee te krijgen van de cultuur van de steden. Maar niet te veel natuurlijk, want ik moet wel gefocust blijven op het judo. "

Bron: De Gelderlander

Website door Siteraise