De Gelderlander: Judo zoekt de wowfactor

11 januari 2017 - Afgelopen vrijdag 6 januari 2017 stond het volgende artikel in de papieren Gelderlander.

De internationale judofederatie wil de sport aantrekkelijker maken. De bond gaat testen met nieuwe regels die judo overzichtelijker en spectaculairder moeten maken.

Trainer Tom Willemsen snapt dat de internationale judofederatie probeert de sport toegankelijk te houden. Volgens de Nijmegenaar, die op Papendal met de topjudoka's werkt als bondstrainer, heeft het judo de afgelopen jaren de zogeheten wowfactor verloren.
"Dat zag je terug tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro", zegt de 44-jarige Willemsen.  "Tijdens dat toernooi blonken niet alle wedstrijden in schoonheid uit. er werd gejudood om niet te verliezen, terwijl de stijl om een aanval in te zetten juist het leukste is om naar te kijken. Het is vergelijkbaar met voetbal. Je kan mooi of lelijk winnen. Het is maar net waar je voorkeur ligt. Persoonlijk houd ik van de mooie stijl, als iemand zoekt naar het volle punt door de ander op de rug te gooien. Als de nieuwe regels dat kunnen terugbrengen, dan heeft het zin. Maar dat is nog even afwachten."

Regelwijzigingen in het judo zijn niet nieuw. Om te voorkomen dat de vechtsport te veel op het worstelen ging lijken, werden er de afgelopen decennia veel technieken verboden. Er kwamen wel andere technieken voor in de plaats, maar judoka's werden minder vaak getild en door de lucht gesmeten en er werd minder op de grond doorgestoeid.

"In de jaren 60 en 70 was het heel simpel. Je moest gewoon zorgen dat je de ander zo snel mogelijk op de rug had. Nu kan je een partij ook winnen op straffen. Daardoor is tactiek veel belangrijker geworden, maar dat wordt niet als attractief beschouwd door het grote publiek."
De sport staat in de schijnwerpers over vier jaar in Tokio. Judo keert dan terug naar de bakermat tijdens de Olympische Spelen van 2020. De tribunes zullen bomvol zitten. Een goed moment om de nieuwe reglementen door te voeren dus. De grootste verandering is volgens Willemsen het afschaffen van de yuko, door de ander op de zij te gooien. "Daarmee wordt afgestapt van een traditie. Een score die vroeger yuko opleverde, wordt nu gewaardeerd met een waza-ari (voorheen pas de score als iemand half op zijn rug werd gegooid, GD). Daardoor houden we maar twee scores over (waza-ari en ippon, GD). Dat maakt het makkelijker te volgen voor het publiek en dat is de kant die ze bij de bond willen opgaan. Als coach was het soms al lastig om te beoordelen welke score er precies werd gemaakt, laat staan voor een buitenstaander."

Pas als een judoka vier waza-ari's maakt, wint hij of zij de partij. Voorheen werd de waza-ari bij de volgende score automatisch omgezet in de ultieme score: de ippon. Zodra de ippon op het scorebord verschijnt, is de partij afgelopen.
Willemsen traint in Arnhem op Papendal met alle Nederlandse toppers. Hij werkt direct onder bondscoach Maarten Arens. "Als we aan wedstrijdtraining doen, dan draait het altijd om de ippon. De technieken die daartoe leiden, kunnen in wedstrijden ook leiden tot een waza-ari. Aan de manier van trainen verandert dus niet veel. Maar de wijzigingen worden wel besproken. Iedere judoka kijkt of de regels voordelig zijn voor de manier waarop diegene judoot. De trainers adviseren daarin en proberen bij te sturen waar nodig."

De nieuwe regels worden getest tijdens alle grote toernooien vanaf januari tot en met de wereldkampioenschappen judo in augustus, in Budapest. Na de WK zullen de regels officieel worden aangenomen.
Er wordt dan nog wel eerst gekeken of er aanpassingen nodig zijn voor de nieuwe reglementen. Want de wowfactor moet terug op de mat.

WAT ZIJN DE GROOTSTE VERANDERINGEN?
1) De grootste verandering die de internationale judofederatie doorvoert, is het afschaffen van de yuko. Iemand op zijn zij gooien levert een waza-ari op. Hetzelfde geldt voor iemand half op zijn rug gooien.
2) Behalve via drie straffen voor de tegenstander, kan een judoka alleen winnen via vier keer een waza-ari of een ippon, de ultieme score. Viermaal waza-ari levert een ippon op, voorheen moest een judoka twee keer een waza-ari scoren.
3) Een judoka kan bij drie straffen de partij verliezen, voorheen gebeurde dat bij vier straffen. Aan het einde van de partij tellen één of twee straffen niet meer voor de zege, zoals nu het geval is, maar wordt er zonder scores doorgejudood in de golden score. Dan telt één straf wel als een vol punt.
4) Een partij bij de mannen duurt één minuut korter. Een wedstrijd waarin geen van beide judoka's een ippon weet te scoren, zal vier minuten duren.
5) Tijdens de Olympische Spelen in 2020 in Tokio komt er een extra onderdeel voor landenploegen. Een team bestaat uit drie mannen (-73, -90, +90) en drie vrouwen (-57, -70, +70).

GEKE VAN DEN BERG: "Vind de regels onduidelijk."
Groesbeek, 21 jaar, categorie tot 63 kilogram

"We hebben het op de training veel over de wijzigingen. Ik vind de nieuwe regels vrij onduidelijk. Pas tijdens de toernooien wordt helder hoe de regels werken en waar de scheidsrechters op gaan letten.
Het is dus nog afwachten, ik ga het in de praktijk ervaren. Maar uiteindelijk is het bij judo de bedoeling iemand anders op de rug te gooien en dat zal altijd zo blijven.
Ik denk dat judo sowieso een moeilijke sport is om te begrijpen als buitenstaander. Daarom vind ik het zonde als iedere keer de regels worden aangepast. Vier jaar geleden zijn er veel verandering doorgevoerd, je mocht niet meer zomaar iemand bij het been pakken bijvoorbeeld. Nu is het al de tweede keer dat de regels worden gewijzigd in mijn judocarrière. Ik heb nog geen idee hoe dit gaat uitpakken voor mijn eigen manier van judoën."

TESSIE SAVELKOULS: "Kan er weinig aan doen."
Appeltern (woont in Nijmegen), 24 jaar, categorie +78kg

"Na de Olympische Spelen van afgelopen zomer (Savelkouls eindigde in Rio via de herkansingen als zevende, red) heb ik het een periode rustiger aan gedaan. Nu ik weer vol in training ben, wil ik eerst helemaal fit worden. Ik ben daardoor nog niet echt bezig geweest met de nieuwer regelwijzigingen.
Het is lastig om in te schatten hoe het gaat uitpakken. Op grote toernooien zullen we zien hoe het gaat verlopen. De regels zijn vaker gewijzigd. Je kan daar veel van vinden, maar weinig aan doen. Ze willen het judo aantrekkelijker maken, het is afwachten of de regels dat effect hebben.
Ik mik op het EK judo in april, dus ik krijg wel met de nieuwe reglementen te maken. Ik ga daar op de training al mee aan de slag, want je wil wel weten wat je kan verwachten. Daar krijg ik begeleiding bij van mijn trainers."

GUUSJE STEENHUIS: 'Ga me er wel op instellen"
Grave (woont in Arnhem), 24 jaar, categorie -78kg

"Ik ben niet enthousiast. Vooral het afschaffen van de yuko is vreemd. Het verschil tussen iemand op zijn zij gooien of half op de rug is groot. Als je iemand half op de rug gooit, heb je meer controle over je tegenstander. Hetzelfde geldt voor het maken van vier waza-ari's om de partij te winnen, in plaats van twee. Als je er straks drie op het scorebord hebt staan en de tegenstander maakt een ippon, dan verlies je, terwijl je wel de controle had. Je hebt alleen die drie keer net iets minder hard gegooid.
Ze willen het judo begrijpelijker maken, maar dat is lastig. Ik judo al 19 jaar en mijn ouders en zusj weten misschien een paar worpen. Laat staan dat een leek dat dan na een paar keer kijken wel weet. Ik ga me er wel op instellen.
Eind februari judo ik op de grandslam in Parijs, dan wil ik niet voor verrassingen komen te staan.

Bron: De Gelderlander

Website door Siteraise