De Gelderlander: Slechtste prestatie judoploeg sinds OS 1988

12 augustus 2016 - Het olympische judotoernooi is voor Nederland uitgedraaid op een teleurstelling. Van de elf deelnemers wist alleen Anicka van Emden (klasse tot 63 kilogram) een bronzen medaille te winnen.

Bij de Spelen van 1988 in Seoul haalde de Nederlandse judoploeg ook één bronzen plak, daarna was de medaillescore altijd beter.Met elf judoka's was de Oranje-afvaardiging bij de Olympische Spelen nog nooit zo groot. Judo Bond Nederland (JBN) had als doelstelling drie medailles te behalen.

 Kanshebbers Henk Grol, Kim Polling en Marhinde Verkerk voldeden niet aan de verwachtingen. Ook Dex Elmont, Jeroen Mooren, Frank de Wit, Noël van 't End, Roy Meyer, Tessie Savelkouls en Sanne Verhagen verlaten Rio de Janeiro zonder eremetaal.

Meyer en Savelkouls konden eerder vandaag geen bronzen medaille meer winnen. Meyer, de 25-jarige Nederlandse judoka, verloor in de eerste herkansingsronde op straffen van de Braziliaan Rafael Silva. De 24-jarige Nederlandse moest vandaag in de eerste herkansingsronde in de klasse boven 78 kilogram in Rio de Janeiro haar meerdere erkennen in Kim Min-jeong.

Vier jaar terug won Nederland op de Spelen in Londen met Grol en Edith Bosch twee bronzen medailles. In 2008 bezorgden de judoka's Oranje nog vijf plakken (één zilver en vier brons) en in 2004 vier (één zilver en drie brons). In 2000 was alleen Mark Huizinga succesvol, maar hij pakte wel goud. Ook in 1996 (Atlanta, drie keer brons) en 1992 (Barcelona, twee keer brons) was het beter dan nu in Brazilië.In 1988 in Seoul was de enige Nederlandse olympische judomedaille voor Ben Spijkers (in de klasse tot 86 kilogram).

Bron: De Gelderlander

Website door Siteraise