De Gelderlander: Top Judo Nijmegen pakt goud en brons op EK

18 september 2011 - LOMMEL - Guusje Steenhuis heeft zondagmiddag Europees goud veroverd in de categorie -78kg op het EK judo onder de twintig jaar. In het Belgische Lommel was de judoka uit Grave te sterk voor de Russin Alena Prokopenko. Tessie Savelkouls, afkomstig uit Appeltern, was op haar beurt te sterk voor de Oekraïense Galyna Tarasova en pakte brons in +78kg.

Zowel Steenhuis als Savelkouls is kampioen van Nederland in haar gewichtsklasse bij de junioren. Steenhuis wist vorig jaar de finale bij de EK junioren in het Bulgaarse Sofia te bereiken, maar moest na een slopende wedstrijd tegen de thuisfavoriete genoegen nemen met zilver. Nadat ze een seizoen lang sukkelde met een nekblessure overtuigde ze ditmaal wel in de finale. 

Het talent uit Grave van Top Judo Nijmegen versloeg in de finale Alena Prokopenko met een ippon, nadat beide judoka in een verder puntloze wedstrijd al een straf ontvingen. 

Tessie Savelkouls moest genoegen nemen met de strijd om het brons. Voorafgaande aan het EK sprak ze de verwachting uit in de finale te komen, het ging echter mis in de halve finale waar de Duitse Zita Notter haar de weg versperde. De negentienjarige Savelkouls kende in de wedstrijd om de derde plek weinig problemen. Ze won met ippon, nadat ze al een yuko had gescoord.

Bron: De Gelderlander

Website door Siteraise