De Gelderlander: Top Judo Nijmegen troeft toppers Kenamju af

(Beslissend moment in de NK finale voor teams. Danny Meeuwsen (onderop) van Nijmegen lijkt verslagen, maar weigert op te geven en wint eindelijk van Eelco van der Geest. Foto Mariska Hofman.)

NIJMEGEN 7 januari 2008 - De judoka's van Stichting Top Judo Nijmegen (STJN) hebben zaterdag in eigen huis de nationale titel heroverd. Vorig jaar had STJN de titel moeten afstaan aan aartsrivaal Kenamju, ook nu in de finale weer de tegenstander.
De Nijmegenaren wonnen de eindstrijd met 3-2 van de titelverdediger uit Haarlem. Danny Meeuwsen haalde in de vreemde entourage van concertgebouw de Vereeniging het beslissende punt binnen door Elco van der Geest te verslaan in de klasse tot 100 kilogram.

Kenamju trad in Nijmegen aan met de toppers Rouben Houkes (wereldkampioen), de broers Guillaume (ex-wereldkampioen) en Dex Elmont en voormalig Europees kampioen Van der Geest. Van de gevestigde orde ontbrak alleen zwaargewicht Dennis van der Geest. Nijmegen bracht onder anderen Jeroen Mooren, Robby van Laarhoven, Meeuwsen en Grim Vuijsters op de tatami.

Behalve Meeuwsen wonnen ook Mooren en Van Laarhoven hun partijen. Voor Kenamju pakten Dex Elmont en Henk Grol een punt. Kenamju had er voor gekozen een aantal judoka's een gewichtsklasse hoger uit te laten komen dan normaal. Houkes, Grol en de broertjes Elmont hoefden daarvoor voor de afwisseling een keer niet af te trainen.

Danny Meeuwsen was dolgelukkig na de zege. "Dit was hun sterkste opstelling. Maar niet sterk genoeg om van ons te winnen. We waren er op gebrand om de titel terug naar Nijmegen te halen", zei Meeuwsen. "Met drie man zijn we zelfs tweeëneenhalve week op trainingsstage geweest in Japan."

Meeuwsen speelde een cruciale rol. Hij kwam tegen Van der Geest op voorsprong, maar kwam tegen het einde van de partij ook bijna in een houdgreep terecht. Van der Geest kreeg de arm van zijn opponent te pakken en draaide daar flink aan. Meeuwsen: "Ik dacht nog: 'dit zal me niet gebeuren'. Ik verrekte het om af te tikken, want dan was alles verloren geweest."

Meeuwsen draaide zich goed uit zijn netelige positie en wist vervolgens Van der Geest voor een ippon op zijn rug te leggen. Nijmegen kwam, met nog een partij te gaan op een niet meer in te halen 3-1 voorsprong. Terwijl Grim Vuijsters op de mat stond voor een partij die er niet meer toe deed, werd Meeuwsen al bijkans doodgeknuffeld door zijn ploeggenoten.

In het tot sportarena omgeturnde muziekgebouw had Martijn van Oostrum indruk gemaakt door wereldkampioen Ruben Houkes op een onbeslist te houden. Voormalig nationaal kampioen Van Oostrum (31) is eigenlijk al gestopt met topsport, maar weet zich voor de teamwedstrijden met Nijmegen nog altijd op te laden. Voor Houkes was het zaterdag weer de eerste keer dat hij na het behalen van zijn mondiale titel voor wedstrijden op de mat verscheen. In de halve finale had de Haarlemmer geen moeite met Albert Westerhof, maar Van Oostrum werd er niet warm of koud van. "Ik heb in het verleden al zo vaak tegen hem gejudood en nog nooit van hem verloren", klonk het overtuigend.

De landstitel bij de vrouwen ging naar Theo Meijer Sport uit Leusden. Het team onder aanvoering van Daniëlle Vriezema won in de finale met 4-0 van Stichting Top Judo Noord-Holland. In de halve finale won de nieuwe kampioen van titelverdediger Nijmegen.

Bron: De GelderlanderWebsite door Siteraise