De Maas & Waaler: Tessie Savelkous op naar Spelen

26 april 2016 - KAZAN - Voor de 24-jarige Tessie Savelkouls was de uitschakeling in de eerste ronde van het Europees Kampioenschap in de gewichtsklasse +78 een teleurstelling. De uit Appeltern afkomstige judoka werd zaterdag in Kazan in Rusland verslagen door de Duitse Carolin Weiss. Tessie ziet in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voldoende mogelijkheden om zich op topniveau te manifesteren.

Door Anton Janssen

Savelkouls over het verlies in Kazan: "Ik ken Weiss al langer, ook uit de juniorentijd. Ze is veel zwaarder dan ik en voor mij een lastige tegenstander. Ik heb al twee keer eerder van haar verloren. In de eerste minuut wilde de Duitse zo snel mogelijk het verschil maken. Ik kwam te laat in de wedstrijd die vier minuten duurt. Een shido, een verliezend strafpunt, was beslissend."

De Appelternse: "Het is de interpretatie van de scheidsrechter. Het was vervelend op deze manier uitgeschakeld te worden, maar ik heb wel begrip voor de uitspraak van de scheidsrechter. Achteraf was mijn voorbereiding op dit EK niet geweldig. Door alle sores rond de begeleiding was het een onrustige periode. Ik heb veel zelf moeten regelen."

Voor Tessie Savelkouls was het voorbije EK een domper. Ze gaat niet bij de pakken neerzitten en reist in mei naar enkele internationale toernooien. Op 8 mei doet ze in Bakoe in Azerbeidjan mee aan de Grand Slam om punten voor de kwalificatie te behalen. Afhankelijk van de resultaten gaat Tessie mogelijk een week later ook nog naar de Grand Prix in Kazachstan en voor eind mei staat de deelname aan de Masters in Mexico in haar agenda. Voor deelname aan de Spelen moet ze eind mei nog steeds bij de top veertien van de wereld horen.

Met haar high potential status van NOC/NSF heeft Savelkouls voldoende faciliteiten om zich als topsporter te manifesteren. Na de wisselingen van de wacht bij de Judobond is Edwin Steringa de nieuwe coach en werkt Deborah Gravenstijn ook met Tessie. Ze heeft ook nog regelmatig contact met Mark Earle, de bij de bond in ongenade geraakte coach.

Tessie Savelkouls over haar Olympisch jaar: "Ik doe er alles aan om mijn vorm op de rit te krijgen. Ik moet het EK van afgelopen weekend verwerken. Ik voel dat ik op de goede weg ben. Alles overziende zijn er voor mij voldoende mogelijkheden voor mooie prestaties. Dat geeft hoop voor goede verrichtingen bij de Spelen in Braziliƫ." In haar vooruitblik richt Tessie zich helemaal op vrijdag 12 augustus. Dan heeft de judoka haar Olympische toernooi. Savelkouls stelt zich er veel van voor: "Het wordt een geweldige belevenis."

Bron: de Maas & Waaler

Website door Siteraise