JBN: Dag 3: Derde goud na winst van Jaeqx, Van Emden brons

10 september 2006 - De Nederlandse dames sluiten het toernooi af met drie gouden en een bronzen medaille. Judith Jaeqx (-78 kg) werd de verassing van de slotdag door al haar partijen winnend af te sluiten en de gouden medaille voor zich op te eisen. "Werkelijk ongelooflijk", aldus bondscoach Willem de Korte. De bondscoach bij de heren mocht op het laatste moment alsnog een medaille begroeten. Zwaargewicht Jeffrey van Emden pakte brons.

-78 kg
Judith Jaeqx (-78 kg) heeft voor een grote verassing gezorgd in Estland. Ze stoomde met winst op Pichler (AUT) en Atspool (EST) door naar de halve finale. Hierin trof ze Aslanidou uit Griekenland die even daarvoor de grote favoriet, Oryashkova (BUL), met ippon had verslagen. Aangestoken door de eerdere successen bij de dames werd ook de Griekse aan de kant gezet. Jaeqx behaalde de finale, waardoor ze zichzelf al had verzekerd van een ticket naar het WK. In de eindstrijd wachtte Denysenko (UKR). Jaeqx, die zorgde voor een ongekende verassing door zover in het toernooi te geraken, wist ook de finale winnend af te sluiten. Een yuko bleek genoeg.

-90 kg
Marvin de la Croes kon het niet bolwerken in zijn tweede partij tegen de Rus Foka. Hij verloor, nadat hij in de eerste ronde de Roemeen Matei had verslagen. Er volgde geen herkansingsmogelijkheid.

-100 kg
Thijs Dekker won in zijn eerste partij van Braciulis (LTU). Hierna volgde echter het verlies tegen de Bulgaar Ivanov. Tonoyan (UKR) was hierin echter te sterk en schakelde Dekker uit. De Nederlander wordt zo verdienstelijk zevende.

+100 kg
Jeffrey van Emden kende een prima opmars in het wedstrijdschema. Met winst op Uhlik (CZE), Johansson (SWE) en Cichowski (POL) plaatste hij zich voor de halve eindstrijd. Hierin moest hij het opnemen tegen de als eerste geplaatste Riner (FRA). De Fransman bleek te sterk voor Van Emden, die werd verwezen naar de 'kleine finale'. Hierin moest hij het opnemen tegen Romano (ITA). En de 18-jarige judoka greep zijn kans op eremetaal. Van Emden versloeg de Italiaan op ippon.

Bron: JBN

Website door Siteraise