JBN: Dubbelslag Nederlandse judoka's op dag twee EK -23

25 november 2006 - Op zaterdag 25 en zondag 26 november werden de Europese kampioenschappen judo -23 gehouden in Moskou, Rusland.

Zondag: Titel voor Verkerk en Uilenhoed
 
-81 kg: Tijke van de Loo
De Pool Blach kon niet tussen Van de Loo en een bronzen medaille op dit EK komen. Derde plaats voor Van de Loo. Na een sterke opmars, in een goed gevuld deelnemersveld, wist de 21-jarige judoka zijn halve finale niet in winst om te zetten. Mrvaljevic (MNE) bleek te sterk. In de voorronden versloeg Van de Loo de Duitser Bick en Aliyev (AZE).

-100 kg: Benjamin van Leeuwaarde
De Duitser Behrla stopte Van Leeuwaarde van verdere deelname aan het toernooi. De Nederlander bereikte zodoende een zevende plaats. In de voorronden was er winst tegen Osnacs (LAT). Een ronde later volgde het verlies tegen de Rus Kostoev. In de herkansingen won Van Leeuwaarde nog wel van Gadiron (AZE), maar moest zijn meerdere erkennen in de Duitser Behrla. De gewichtsklasse werd gewonnen door een opvallende naam: Ilias Iliadis, de Olympisch kampioen van Athene.

-78 kg: Marhinde Verkerk
Met een overwinning op Eiglova (CZE) in de finale heeft Marhinde Verkerk de Europese titel 23 veroverd. In 2005 werd Verkerk nog derde op dit toernooi. In de weg naar de finale versloeg de Nederlandse achtereenvolgens Turks (UKR), Tsimashenka (BLR) en Basler (GER).

+78 kg: Carola Uilenhoed
Net als op het WK voor senioren in 2005 werd Uilenhoed op het EK -23 van 2005 derde. In Moskou startte het zwaargewicht met een vrijloting in de eerste ronde. De Turkse Kaya was de eerste opponente voor de Haagse judoka. Uilenhoed won overtuigend. Ook de halve finale, tegen de Poolse Makula, werd in het voordeel van Uilenhoed beslist. De tegenstandster van Uilenhoed in de finale was van een andere orde. Yuliya Barisik (BLR) is de nummer drie van Europa en werd ook nog vijfde op het laatste WK senioren. Maar ook Baysik was niet opgewassen tegen Uilenhoed, die daarmee het goud mee naar huis nam.

Zaterdag: Wetzer pakt Europese titel -23 

-63 kg: Margot Wetzer
De 21-jarige Wetzer mocht zich opmaken voor een finale na een indrukwekkende opmars in de voorronden. Roux (FRA) en Gubaryeva (UKR) werden beiden op ippon verslagen. Een ronde later was de Zwitserse Hari eveneens een maatje te klein voor Wetzer. In de finale wachtte Brigitta Szabo, de nummer zeven van het afgelopen EK senioren. Wetzer bleek de sterkste vandaag en won op sterke wijze de titel in Moskou.

-60 kg: Jeroen Mooren
Titelverdediger Jeroen Mooren wist ook deze editie de finale te bereiken. Hij won in 2005 de titel. Hij versloeg de Portugees Carvalho eenvoudig op ippon. In de volgende ronde was de Nederlander ook de meerdere van de Tsjech Petrikov. Verde, de Italiaan die Mooren in de kwartfinale tegen kwam, was eveneens niet opgewassen tegen het 21-jarige lichtgewicht. In de halve finale scoorde Mooren opnieuw een vol punt, ditmaal tegen Vardikyan (ARM). In de finale wachtte een confrontatie tegen de Rus Nash. Mooren wist de partij niet in winst om te zetten.

-66 kg: Jasper de Jong
De 'kleine finale' was het eindstation voor Jasper de Jong. In de halve finale was de Duitser Focke te sterk voor de Nederlander. In de voorronden toonde De Jong wel zijn goede vorm door Uriarte (ESP) en Bottieau (BEL te verslaan. Om het brons restte de strijd tegen de Griek Zidiridis. Hij bleek de meerdere van De Jong.

Uitslagen -60kg (overige in onderstaande link te vinden)

Bron: JBN

Website door Siteraise