JBN: Linda Bolder Europees Kampioene -17

4 juli 2004 - De Noord-Hollandse Linda Bolder (-63 kg) heeft, in een goed gevuld Topsportcentrum, de Europese titel voor junioren behaald. Op weg naar de mat werd ze aangemoedigd door het deels oranje gekleurde publiek. In de finale stond ze tegenover Ahmadli (AZE). Na twee keer een shido voor haar tegenstandster moest deze iets ondernemen om nog een kans te maken op de Europese titel. Dit deed ze dan ook en zorgde met een yuko voor een gelijke score. Door nog een shido, ongeveer 10 seconden voor het einde, behaalde de voor Ben Rietdijk Sport uitkomende judoka de gouden medaille na een zwaar gevecht.

Op de eerste dag van het toernooi had de nieuwe Europees Kampioene nog haar verjaardag gevierd, ze werd 16 jaar.
Ze was de enige die een gouden plaak in ontvangst mocht nemen, tegen twee gouden medailles op het EK -17 van vorig jaar, dat werd gehouden in Baku, Azerbaidjan.

Ook Michelle Diemeer (-57 kg) mocht in de finale aantreden. Haar tegenstandster, Schlesinger (ISR) was echter te sterk voor de Noord-Hollandse. Ze behaalde wel een zeer verdienstelijke tweede plaats. Ook Karin van Dijk (-70 kg) vocht sterk. In de herkansingen verloor ze de 'kleine finale' echter van Grabova uit Rusland. De judoka uit Midden-Nederland behaalde toch een vijfde plek.

Jeffrey van Emden (-90 kg) leek lang op weg naar een titel op dit Europees Kampioenschap. Hij verloor helaas de finale van de Duitser Schulz om zo op een zilveren medaille uit te komen. De 15- jarige judoka vertoonde echter wel zijn kwaliteiten op de mat door ver te komen in een zeer sterk deelnemersveld. Veel Oost- Europese judoka's vulden namelijk het deelnemersveld, allen sterke judoka's.

Marvin de la Croes (-81 kg) vocht zich in de herkansingen naar zevende plaats. Hij was naar de herkansingen verwezen door de latere bronzen medaille winnaar Karbelashvili (GEO). Thijs Dekker (+90 kg), Gerdien Kupers (+70 kg) en Dennis Huiskamp (-73 kg) ondergingen allen hetzelfde lot. Na verlies in de tweede ronde waren ze afhankelijk van het resultaat van hun overwinnaar. Voor alle drie pakte dit slecht uit waardoor dit het einde van het toernooi betekende.

De nieuwe Europese kampioenen waren niet de enige die zich winnaars mochten noemen. Ook een mannelijke toeschouwer voegde zich daarbij nadat het zoekende spotlicht op hem was blijven staan. Hij was de gelukkige winnaar van het eerste toegangskaartje die hij op de mat van het Topsportcentrum uitgereikt kreeg door voorzitter Jos Hell en Olympisch Kampioen Mark Huizinga. Zo werd een startschot gegeven voor de kaartverkoop van het EK judo voor senioren volgend jaar in Rotterdam. Vanaf 4 juli kunnen de kaarten voor dit grootse evenement besteld worden via www.ticketservice.nl.

Voorafgaand aan de finales werd de EJU vlag symbolisch overgedragen door de voorzitter van de JBN, Jos Hell, en een vertegenwoordiger van de EJU. Een vertegenwoordiger van het land wat volgend jaar het EK -17 zal organiseren, Oostenrijk, nam de vlag in ontvangst. Het EK -17 zal volgend jaar in Szalsburg afgewerkt worden.

Bron: JBN

Website door Siteraise