JBN: Nederlandse ploeg sluit EK -17 af met goud

19 juni 2005 - Onder leiding van junioren bondscoaches Willem de Korte en Ediwn Steringa, kwamen de junioren tot 17 jaar op op zaterdag 18 en zondag 19 juni uit op de Europese Kampioenschappen Judo -17 in Salzburg, Oostenrijk. Op de eerste wedstrijddag behaalde de Nederlandse ploeg twee medailles, zilver en brons. De tweede dag leverde een gouden medaille op voor Marvin de la Croes en een zilveren plak voor Juul Franssen. Met deze medailles behaalde de Nederlandse ploeg een zesde plek in het medailleklassement.

Zaterdag
 
 
-44 kg Nikki Pluymaekers: Behaalde de zilveren medaille op de Europese titelstrijd tot 17 jaar. Won haar eerste vier partijen, waarin het gevecht tegen de Francaise Troadec de moeilijkste was. Maar in die wedstrijd werd de achterstand toch nog omgezet in winst. De Poolse Konieczny was daarna kansloos in de halve finale. In de eindtstrijd viel het diek voor de jonge Pluymaekers, tegen de Israelische Levy was ze niet opgewassen.

-48 kg Glynis Rojot: Binnen een tijdsbestek van 1 minuut had Rojot haar eerste drie partijen winnend afgesloten met drie keer ippon. In de halve finale was haar Duiste opponente echter te sterk en verwees Rojot, de Nederlands kampioene in deze klasse, naar de 'kleine finale'. Die strijd bleek spannend en toen zelfs de golden score geen beslissing opleverde was de beslissing aan de scheidsrechters. En die gaven het voordeel aan Rojot die daarmee een bronzen plak in de wacht sleepte.

-52 kg Mayke Akkermans: Verloor de eerste partij van Lisa Kearney. Dit bleek ook meteen de enige partij te zijn doordat de Ierse niet doorging naar de halve finales.

-50 kg Marciano Lantinga: Bereikte uiteindelijk de negende plaats na verlies van Merabashvili (GEO) in de voorronden. In de herkansingen volgde toen winst op de Litouwer Giedraitis. Vervolgens zorgde de Est Roopson voor de definitieve uitschakeling van Lantinga.

-55 kg Richard Bakker: Scoorde eveneens een negende plaats na een winstpartij in de voorronden (tegen Baghirili AZE) volgde een verliespartij tegen de Spanjool Fernandez. In de herkansingen eveneens een winstpartij gevolgd door een verliespartij tegen de latere bronzen medaille winnaar Zaprykin (RUS).

-60 kg Timo van 't End: Won zijn eerste wedstrijd tegen Begalin (EST). Daarna volgde verlies tegen Dufond uit Frankrijk. Van 't End kreeg geen recht op een herkansing.

-66 kg Richard Smit: Alimli uit Azerbaidjan was te sterk voor Smit in de eerste ronde. Kans op revanche via de herkansingen kwam er niet.

Zondag
-57 kg Juul Franssen: Tekende voor de tweede zilveren medaille op de Europese titelstrijd tot 17 jaar. De Deense Saurebrey, de Letse Mazure en de Russische Synitsyna konden in de eerste drie gevechten geen vuist maken tegen Franssen. In de halve finale was het de Hongaarse Hegedus die de strijd aanging met de judoka uit Reuver. Ook zij ging ten onder wat een finaleplek opleverde voor de jonge Franssen. De Ialiaanse Alessia Regis was de tegenstander om het goud. Maar doordat Franssen op de nek ging staan van haar opponente werd ze gestraft, hansomake. Einde wedstrijd, maar wel een zeer verdienstelijke zilveren medaille.

-63 kg Marit de Gier: Verloor op ippon van Gubaryeva (UKR) in haar eerste westrijd. In de herkansingen was het de Italiaanse Berti die haar meerdere moest erkennen in De Gier. Daarop was het de Bulgaarse Ivanova die met vier tegen twee yuko de wedstrijd in haar voordeel uitmaakte. Uiteindelijk dus een zevende plaats voor de judoka uit Leusden.

-70 kg Iris Lemmen: Sophie Hopfe uit Duitsland was te sterk voor Lemmen, na een vrijloting in de eerste ronde. Recht op een herkansing was er wel en in de eerste herkansingsronde was het de Oostenrijkse Rakowitz die ten onder ging. De Britse Woolcock was echter wel te sterk voor Lemmen, die uiteindelijk een zevende plaats behaalde.

-73 kg Marvin Huisman: De Portugees Leonardo ging in de eerste ronde ten onder tegen Huisman. In de tweede ronde was opnieuw winst tegen Jauceras (LTU). In de kwartfinale was het de Est Ladogin die de opmars van Huisman stopte. In de herkansingen trof de judoka uit Almere de Israelier Torontow, die veel te sterk bleek. Zodoende werd het toernooi afgesloten met een negende plaats.

-81 kg Marvin de la Croes: Vocht zichzelf naar de Europese titel in Salzburg. In zijn eerste partij was er overtuigend winst op de Sloveen Lampic. Ook in de kwartfinale was de la Croes op stoom en schakelde de Sergiy Popov (UKR) gemakkelijk uit. In de strijd om een finaleplek was het Hatzir (ISR) die moest toekijken hoe de judoka uit Arnhem het scorebord vulde. Met het bereiken van de finale was de titel binnen handbereik. Alleen de Pool Tomasz Domanski moest nog worden verslagen. Met twee yuko en een koka tegen een blanco scorebord voor de Pool was het een duidelijke zaak. De la Croes mag zichzelf een waardig Europees kampioen noemen.

-90 kg Michael Kuiper: De judoka uit Riel won zijn eerste partij van de Duitser Breitbarth. De Rus Khamkhoev bleek vervolgens veel te sterk. Recht op een herkansing was er wel, maar de Italiaan Tomasetti bleek een maatje te groot. Een negende plaats was uiteindelijk het resultaat voor Kuiper.

+90 kg Julien Penders: In de zwaargewichtklasse kon de judoka uit Dieteren slechts één wedstrijd maken. De Duitser Denis Herbst bleek te sterk in de eerste partij. Doordat de Duitser zijn kwartfinale partij verloor kreeg Penders geen herkansingsmogelijkheid.

Bron: JBN http://www.jbn.nl/nieuws/archief/DU2588_Nederlandse+ploeg+sluit+EK+-17+af+met+goud.aspxWebsite door Siteraise