NRC: Tweemaal goud voor judoka's in Hamburg

9 augustus 2010 - De Nederlandse judoka’s hebben het internationale toernooi van Hamburg dit weekeinde afgesloten met twee gouden medailles. Edith Bosch versloeg gisteren in de finale in de klasse tot 70 kilogram Megan Fletcher uit Groot-Brittannië. Bij de mannen was er in de Duitse havenstad succes voor Robby van Laarhoven (-90 kg). Hij was in de eindstrijd te sterk voor de Slowaak Milan Randl.

Voor oud-wereldkampioene Bosch was de toernooiwinst een flinke opsteker in de voorbereiding op de wereldkampioenschappen in Japan volgende maand. Bosch kwam in Hamburg vier keer in actie. Alleen in de halve finale, tegen de Britse Sally Conway, stond Bosch de volle vijf minuten op de tatami. De overige partijen besliste Bosch vroegtijdig met een ippon.

Behalve Bosch en Van Laarhoven bereikte ook Carola Uilenhoed (+78 kg) in Duitsland de finale. Daarin moest de Haagse zwaargewicht echter het hoofd buigen voor de Duitse Franziska Konitz.

Van Laarhoven pakte dus wel het goud, maar de pupil van de Brabantse trainer Jan de Rooij behoort in tegenstelling tot Uilenhoed (en Bosch) niet tot de Nederlandse selectie voor de WK. Nederland stuurt in september twaalf judoka’s naar de titelstrijd in Japan.

Alleen bij de vrouwen – in de klasse tot 63 kilogram – maken de bondscoaches Marjolein van Unen en Maarten Arens gebruik van de nieuwe internationale regel, die landen de mogelijkheid biedt twee deelnemers per gewichtsklasse in te schrijven. Het gaat om Elisabeth Willeboordse en Anicka van Emden.

De laatste miste in Hamburg, waar slechts een vijftal Nederlandse internationals acte de présence gaf, het brons. Ze was in de partij om de derde plaats niet opgewassen tegen de Duitse Martyna Trajdos. Brons was er wel voor Miriam Polak ( -52 kg). Zij versloeg in de strijd om de derde plaats de Duitse Suzi Zimmermann.

Ook Luuk Verbij behaalde brons, in de klasse boven 100 kilogram. In zijn tweede partij van het toernooi verloor de zwaargewicht van zijn landgenoot Michel Neijenhuis. Maar via de herkansing werd Verbeij alsnog derde. In de strijd om het brons versloeg hij met ippon Kyrylo Biletskyi uit Oekraïne. Neijenhuis op zijn beurt ging in de andere troostfinale onderuit tegen de Duitser Thomas Pille.

Deze was ook verantwoordelijk voor de de uitschakeling van Grim Vuijsters, de enige zwaargewicht die Nederland afvaardigt naar de WK. Een andere WK-ganger, Kitty Bravik (-57 kg), verloor in de kwartfinale van de Roemeense Andreea Chitu. (ANP)

bron: NRC


Website door Siteraise