Sportret van een Judoka: Alexe Wagemaker

24 februari 2016 - U heeft er vast naar uitgekeken. Naar het tweede Sportret van een Judoka. Het eerste Sportret van een Judoka van Djeremy Harmsen van vorige week was een daverend succes. In twee dagen tijd hadden meer dan 1100 bezoekers dit artikel aangeklikt.

Het  Sportret van deze week gaat over de 14-jarige Alexe Wagemaker. Alexe is een groot talent uit de -15 selectie en al jaren lid van Top Judo Nijmegen en daarvoor van de jeugdselectie. Ook haar artikel is meer dan het lezen waard.
Veel leesplezier.

Naam:                                   ALEXE WAGEMAKER
Geboortedatum/-plaats:      Kevelaer (D), 3 januari 2002
Graad:                                  1e Kyu
Woonplaats:                         Zyfflich (D)

1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen met judo, toen ik ongeveer 5 en een half jaar oud was.


2. Bij welke vereniging?

Mijn eerste judovereniging was Asahi in Kleve. Ik mocht nog niet naar de judovereniging in Beek, omdat je in Beek 6 jaar moest zijn. Het jaar daarna gingen we naar Sint Antonius in Beek-Ubbergen.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Bij Asahi weet ik niet meer wie mijn judoleraar was, maar bij Sint Antonius was het volgens mij Joel. En misschien dat er nog iemand daarvoor les gaf, toen we er pas bij waren.
Nu zijn Gerrie Theunissen en Jennifer Kuijpers mijn judotrainers.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Toen ik 11 jaar werd, dat is dus januari 2013, ben ik overgestapt van de jeugdselectie naar Top Judo Nijmegen.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Nu train ik ongeveer vier keer in de week; trainingen van 1,5 uur gemiddeld.


6. Wat is er leuk aan judo?

Weet ik niet. Ik vind het ne-waza judo wel het leukste, dan val je niet zo hard.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Moeilijk vind ik een techniek oefenen die niet zo goed gaat of niet lekker loopt. Veel technieken hebben we gehad en sommige wil je graag verder ontwikkelen, omdat ze misschien heel goed te combineren zijn met de technieken waarmee ik al veel scores maak. Dit is soms heel lastig.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Mijn beste resultaten zijn de twee bronzen medailles op het NK-15 en de twee gouden bij het  Espoir Dutch Open.

Maar ik heb ook een keer het Kaizentoernooi gewonnen, terwijl ik drie partijen verloren had! Na de eerste poule ging ik, met de hakken over de sloot (twee verliespartijen), als tweede door. In de winnaars poule van vier, waren we met drie judoka's met één verliespartij, allemaal met wazari.  Daardoor was er nog steeds geen 1, 2 en 3. Gelukkig gaf één meisje op vanwege een blessure en mocht ik toch nog de finale judoën.
In de finale moest ik voor de derde keer die dag tegen dezelfde sterke tegenstander (in de poule van verloren en daarna van gewonnen). In de finale won ik uiteindelijk op beslissing. Ik had die dag 8 partijen waarvan 6 helemaal uit moeten judoën tegen sterke tegenstanders. En met drie verliespartijen toch een gouden plak behaald. Doe mij dat maar eens na.

Ook aan het Open International Docteur Doremieux in Harnes (F), waar ik een derde plaats haalde, heb ik bijzondere herinneringen. Een derde plek als tweede jaars -15 in een heel, heel groot toernooi (alleen de -15 had al meer dan 600 deelnemers), is een hele goede prestatie.
Maar na afloop ben ik mijn medaille kwijt geraakt, die was door iemand anders meegenomen, snif. Na heel lang wachten, tot na de laatste prijsuitreiking, heeft de organisatie alle bronzen medailles twee maal geteld, hebben ze overleg gehad (met negatief resultaat), weer overleg, weer alle medailles geteld en uiteindelijk heb ik een zilveren plak mee naar huis gekregen. Die werd speciaal nog een keer omgehangen door de burgemeester.


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ja, brons op het NK -15 in 2015 was een tegenvaller, omdat het niet was waar ik op gehoopt had. Achteraf was het natuurlijk best een goed resultaat.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Een Olympische medaille, goud natuurlijk.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Het is nog nooit niet geslaagd. Een podiumplaats op NK of Espoir is wel bepalend, maar veel belangrijker voor mij is vooruitgang, beter worden in judo. Uiteindelijk ben je daar elke training mee bezig. Ik wil dat technieken beter lopen, dat combinaties makkelijker op elkaar volgen, nieuwe grondtechnieken leren en die toepassen in de wedstrijden.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik zit in het tweede jaar van het Canisius College in Nijmegen.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Rijk, zodat ik alles kan kopen wat ik wil hebben.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Slapen ;-).
Hobby’s, daar is het laatste jaar een beetje de klad in gekomen, maar ik rijd graag pony en wil ook weer les nemen. Verder zou ik graag weer meer piano spelen.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb een oudere zus, een broertje en nog een klein zusje.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Ponyrijden, zwemmen, judo, dansen en boxen, vaak wel wat veel van het goede.


17. Wie is je held?

Papa is mijn held. Hij brengt mij altijd naar de judo.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Wat mijn sterkste eigenschap, weet ik eigenlijk niet zo. Ik geef meestal niet zo makkelijk op, maar dat is niet altijd waar.
Mijn minst sterke eigenschap is dat iK niet kan kiezen.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Olympisch kampioen worden. Ik wil in de geschiedenisboeken komen.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Geen toevoegingen.

Bijgevoegde foto: commentaar van vader Matthe:  ik heb geen mooie actie foto van Alexe kunnen vinden. Alexe is vaak te snel ;-), dus daarom maar een kiekje uit de oude doos. 

Wil je naar de eigen pagina van Alexe Wagemaker met haar belangrijkste judoresultaten, klik dan hier.


Website door Siteraise