Sportret van een Judoka: Arthur Brender à Brandis

7 september 2016 - Deze week in de rubriek Sportret van een Judoka één van onze iets oudere judoka's. De 49-jarige Arthur Brender á Brandis heeft judo altijd verdienstelijk gecombineerd met jiujitsu. Op dit moment traint hij bij Top Judo Nijmegen vooral om fit en gezond te blijven. Zijn held is zijn opa. Hij heeft twee kids, maar geen van beiden doen aan judo.
Ook deze week weer een mooi Sportret van een Judoka. Ga snel lezen.


Naam:                             ARTHUR BRENDER à BRANDIS
Geboorteplaats/-datum: Nijmegen/ 26-07-1967
Graad:                             2e dan
Woonplaats:                    Wijchen


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Lang geleden bij Judo Vereniging Dukenburg in 1975.

2. Bij welke vereniging?

Begon bij JVD tot mijn 20e. Daarna trainde ik bij Judo Club Malden en Dun Hong Den Helder in verband met mijn studie daar. Bij Dun Hong heb ik een aantal teamwedstrijden gedaan tegen Kenamju. Vanaf 1996 ben ik woonachtig in Wijchen en werd lid bij Derkssport. Naast judo bij Derkssport deed ik ook aan Jiujitsu.

3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Bij Judo Vereniging Dukenburg ben ik begonnen, maar de naam van mijn eerste judoleraar ben ik kwijt !!!. Daarna kreeg ik les van Joop Helegers, Theo Knegjens en René Pouwels. Bij Derkssport ben ik getraind door Wilfred Derks en bij STJN door Gerrie Theunissen.

4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Rond 2013.

5. Hoeveel uur per week train jij?

Probeer zoveel mogelijk te trainen zowel bij STJN en Derkssport.

6. Wat is er leuk aan judo?

Jezelf en je tegenstander te controleren en uiteraard met een mooi punt te winnen.

7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Balans.

8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Mijn beste resultaten zijn een 3e plaats bij de Nederlandse Kampioenschappen Militairen en twee keer een 2e plek bij de NK Jiujitsu.

9. Heb je ook tegenvallers gehad?

In het jaar 2000 kreeg ik 4x een longontsteking met als gevolg dat ik ruim 10 jaar prednison moest puffen. Hierdoor ben ik een  zwaar Apneu patiënt geworden.
Tussendoor heb ik ook een neusholte operatie gehad omdat deze ook bijna dicht zat. Hierdoor kon ik geen wedstrijden in het jaar 2000 doen: ik miste de Open Deense en Open Duitse en daardoor de E.K. jiujitsu.

10. Wat wil je bereiken met judo?

Lekker ontspannen trainen zonder pijnen aan mijn schouders door verkalking: ouderdom haha.

11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Wanneer mijn lichaamsconditie is verbeterd.

12. Welke opleiding doe je, aan welke school?

 ( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?) 

Technical Petroleum & Gas Maintenance te Den Helder tbv Offshore.

13. Wat wil je worden?

(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Na mijn opleiding en diensttijd een aantal jaren Offshore gewerkt. Een paar jaar als Hoofd T.D. bij een amerikaanse produktiebedrijf en daarna bij diverse Installatiebedrijven gewerkt als servicetechnicus.

14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Films kijken.

 

15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb 1 broer en een vriendin met wie ik twee kinderen heb.

16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn dochter speelt hockey bij MHC Wijchen en de zoon…tsja. Mijn vriendin sport bij Derks en speelt tennis. Ik ben 3 jaar lang hockeycoach geweest en in 2015 met de MC3 kampioen geworden.

17. Wie is je held?

Mijn opa. Jarenlang in de jappenkamp gezeten en gewerkt aan de dodenspoorlijn Pakan Baruh te Sumatra, samen met zijn neef heeft overleeft en daarna weer de draad opgepakt.

18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Doorzetten en kan niet tegen mijn verlies.

19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Belangrijkste is dat je gezond blijft !!

20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Nee.

Arthur Brender á Brandis heeft ook een eigen pagina, waarop zijn belangrijkste resultaten zijn vermeld. Ben je nieuwsgierig? Klik dan hier.

Ben je geïnteresseerd in de Sportretten van andere judoka's, dan klik je op deze link.

Website door Siteraise