Sportret van een Judoka: Djeremy Harmsen

17 februari 2016 - Het eerste sportret van een judoka is van Djeremy Harmsen. Djeremy is naast judoka ook al enige tijd lid van de technische staf.

Naam:                                    DJEREMY HARMSEN
Geboorteplaats/-datum:        Doetinchem, 4 juni 1992
Graad:                                   1e dan
Woonplaats:                          Nijmegen
Bijgevoegde foto: Mijn laatste persoonlijke NK. Bronze medaille gevecht.

1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen met judo op mijn 6e terwijl ik eigenlijk op voetbal wilde. Mijn vader vond judo alleen beter bij mij passen en wilde mij absoluut niet op voetbal vanwege zijn voetbalverleden. Al snel vond ik het heel erg leuk en ben ik het steeds meer gaan doen.


2. Bij welke vereniging?

Dit was eerst de Jindo van meester Horius, maar dit werd al heel snel Bent sport. Wat tegenwoordig bestaat onder de naam Kiryoku in Doetinchem.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste echte judoleraar die mij alle basis heeft geleerd en met wie ik ook ben meegegaan toen hij voor zichzelf begon was Danny Bent.
Danny was toen zelf nog jonger dan ik nu ben toen hij zijn eigen judoschool begon. Een super enthousiaste man die mij altijd achter broek aan zat en de lessen keer op keer leuk wist te maken. Ook toen ik wedstrijden begon te doen en hierin redelijk goed bleek te zijn stond hij altijd langs de kant en was de klik zo goed dat het zelfs tot een Nederlandse titel leidde in de tot 17 jaar.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik ben begonnen bij Top judo Nijmegen toen ik laatste jaars min 18 was. Danny was dat jaar erg ziek en ik moest wel mijn trainingsuren maken. De partners binnen de club waren fanatiek en het was altijd gezellig, maar om verder te komen moest ik ook sterkere gasten in de handen krijgen en niet 1 keer in de week bij de bond.
Hierdoor zijn we gaan kijken bij Top judo Nijmegen en het voelde goed om hier aan de gang te gaan.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Op dit moment judo ik niet. Ik moet aan mijn schouder geopereerd worden binnenkort. Wel sta ik meerdere keren per week op de mat als judoleraar of in het krachthonk als krachttrainer.


6. Wat is er leuk aan judo?

Een ander op de rug gooien geeft zo’n lekker gevoel, al helemaal wanneer je de ander ook echt gefopt hebt voordat je hem op de rug werpt.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Zelf vond ik het altijd erg moeilijk om het niet persoonlijk te maken wanneer een ander keihard tegen mij begon aan te beuken.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op mijn Nederlandse titel. Ik kwam toen van heel erg ver vanwege omstandigheden binnen de familie en die titel haalde ons allemaal uit een dal.


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Zoals elke judoka denk ik. Blessures lijken wel bij het judo te horen, een ander trekt de hele tijd aan je lijf en doet van alles en nog wat om jou maar op de rug te krijgen.
Mijn gebroken duim heeft mij het meeste leed bezorgd. Hierdoor kon ik heel lang niet meer trainen en geen wedstrijden doen. Het laatste NK bij de junioren was daarom ook minder succesvol als gehoopt. Het ergste is dat de klachten van mijn duim ook nooit zijn weggegaan.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Persoonlijk heb ik geen ambitie meer binnen de wedstrijdsport. Ik zal vast nog wedstrijden gaan doen zo nu en dan maar heb daar op dit moment geen verder doel in. Wel hoop ik nog een hele hoop jongens en meisjes te mogen gaan begeleiden in hun weg naar het maximaal haalbare.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Dat blijft een verrassing.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik studeer nu fysiotherapie aan Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Hiervoor heb ik Sport en Bewegen gedaan op het Graafschap college in Doetinchem.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Welke richting ik exact uit zal gaan weet ik nog niet. Eerst maar is gewoon basis fysiotherapeut worden. Ik heb net een minor gevolgd waarbij ik bijzondere doelgroepen moest begeleiden. Dit was van de academie voor lichamelijke opvoeding (ALO) en hier leerde ik over kinderen met allemaal verschillende aandoeningen zoals spierziektes, problemen met zicht etc. Misschien dat ik uiteindelijk wel iets ga zoeken in die richting.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik vind het stiekem erg leuk om ’s avonds op de bank te gaan zitten en mijn laptop of PlayStation aan te zetten en lekker spelletjes te gaan spelen.
Ook hou ik ervan om met vrienden of mijn vriendin de stad in te gaan of iets anders te gaan doen.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik ben een verwend enig kind en ik woon nu al 2 jaar samen met mijn vriendin Jenna (red. Uijt de Haag) in het mooie centrum van Nijmegen.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn vriendin doet ook aan judo. Sterker nog… mijn vriendin is zelfs 2e dan judo en heeft een hele tijd ook bij Top Judo Nijmegen getraind.
Mijn ouders sporten allebei. Mijn vader maakte soms zelfs weken dat hij meer sportte dan dat ik deed. Hij geeft al jaren spinning les in Doetinchem.
Mijn moeder doet ook spinning en 1x in de week pilates.


17. Wie is je held?

Helden in mijn geval
Mijn oom en mijn vader en als sporter Muhammad Ali.
Mijn oom is mijn grote voorbeeld over hoe je als persoon zou moeten zijn en mijn vader heeft mij altijd geholpen met keuzes maken en mij vervolgens voor de volle 100 procent ondersteund.
Mijn vader stond altijd ’s nachts op om wedstrijden van Muhammad Ali te kijken en ik heb zo ongeveer alles gelezen wat er over deze man te lezen valt. Wat een bijzonder persoon!


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Een van mijn sterke eigenschappen is denk ik mijn doorzettingsvermogen voor dingen die ik belangrijk vind. Dat maakt gelijk een van mijn minst sterke eigenschappen omdat ik totaal geen motivatie heb voor dingen die ik niet interessant vind.
En ik ben natuurlijk gewoon een erg knappe jongen!


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil heel graag nog een aantal hele mooie reizen maken om zo te zien wat de wereld nog meer te bieden heeft.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Niets aan toe te voegen.

Klik hier naar de eigen pagina van Djeremy Harmsen.

Website door Siteraise