Sportret van een Judoka: Evelien Donkers

9 maart 2016 - We zijn al weer toe aan de vierde editie van de wekelijkse rubriek Sportret van een Judoka. Deze week staat de 25-jarige Evelien Donkers in de spotlights. Zij is één van de meest ervaren judoka's die momenteel rondloopt bij Top Judo Nijmegen en die nog steeds actief is. Evelien won in 2013 nog brons tijdens een Europacup en ook bij de Europese Studenten Kampioenschappen.
Het is fantastisch om steeds weer een kijkje te krijgen in het leven van de judoka's van Top Judo Nijmegen.
Ik wens u wederom veel leesplezier.

Naam:                                    EVELIEN DONKERS
Geboortplaats/-datum:         Weert, 7 februari 1991
Graad:                                   1e dan
Woonplaats:                          Nijmegen


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen toen ik 7 was, eigenlijk wilde ik stoppen toen ik 10 was maar ik ben gelukkig door blijven judoën.


2. Bij welke vereniging?

Ik ben begonnen bij Dantai in Nederweert, toen ik 12 was ben ik naar J.C. Hercules gegaan. Toen ik besloot in Nijmegen te studeren ben ik bij STJN terecht gekomen.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste judoleraar was Harry Ortmans; momenteel is Gerrie Theunissen mijn judoleraar. Aangezien ik de afgelopen maanden niet in Nijmegen ben geweest en in veel verschillende judoteams judo heb ik eigenlijk niet echt een vaste judoleraar of coach.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Sinds 2008.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Niet heel veel, ik judo een of twee keer per week en doe daarnaast nog wat krachttraining en andere sporten om fit te blijven.


6. Wat is er leuk aan judo?

Het leukste is als alles op zijn plaats valt in een wedstrijd, maar stiekem vind ik de enorme knokpartijen waarbij je tot het gaatje moet gaan ook erg mooi.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Je bent nooit uitgeleerd, daarnaast is er altijd een tegenstander die onverwacht reageert maar dit maakt het ook weer mooi.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Ik heb een aantal medailles op Europa Cups gehaald en daarnaast was mijn 3e plek bij het senioren NK erg mooi, dat had ik zelf nooit verwacht.
Ook was 1e worden in Barcelona een mooi moment, in een van de wedstrijden had ik nog 3 seconden op de klok en stond flink achter ik gooide mijn tegenstander in de zoemer met ippon. Misschien waren de momenten om het toernooi heen misschien nog wel leuker. Ik reisde er heen met alleen handbagage omdat ik pakken van mijn Spaanse judomaatje (Laia Talarn) kon lenen en had haar ook als coach. Ook werd ik direct onderdeel gemaakt van haar club daar inclusief tenue en diner.
Daarnaast heb ik altijd het meeste plezier tijdens teamwedstrijden gehad en aan alle medailles die ik daarmee heb behaald heb ik mooie herinneringen.


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Een schouderblessure van een jaar was een behoorlijke tegenvaller, ook wedstrijden die ik verloren heb en die onnodig waren waren op dat moment altijd erg frustrerend.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Momenteel heb ik geen doelen wat betreft resultaten, ik wil me blijven ontwikkelen en het plezier in de sport behouden.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Dit seizoen is geslaagd wanneer ik heb merendeel van de wedstrijden die ik in de verschillende teamcompetities doe winnend afsluit, het zou mooi zijn om nog een nationale titel (in welk land dan ook) te winnen met een van de teams waar ik voor judo.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik heb hiervoor Voeding & Diëtetiek aan de HAN gedaan, momenteel studeer ik Food Technology aan de universiteit van Wageningen.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Als ik klaar ben mijn opleiding ben ik levensmiddelen technoloog. Op dit moment ben ik ook erg veel aan het reizen en heb ik overal allerhande baantjes en werk ik freelance vanuit mijn eigen bedrijf.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Reizen is een van mijn grootste hobby's, ik ben het afgelopen jaar meer in het buitenland geweest dan in Nederland. Naast judo doe ik ook nog andere sporten zoals boksen en MMA.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb een zusje; Jeanine en een vriendje die er voor zorgt dat ik nog geregeld in Nijmegen ben.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

In mijn familie sport eigenlijk vrijwel niemand, mijn vriendje sport daarentegen vrij veel.


17. Wie is je held?

Ik heb niet echt een held, al zijn er wel meerdere mensen waar ik tegenop kijk. Dat komt dan zowel door hun maatschappelijke als sportieve carrière of omdat het gewoon gedreven en eigenzinnige personen zijn.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterkste eigenschap is het feit dat ik als ik een doel stel er vol voor ga, daarbij komt dan gelijk mijn minder sterke eigenschap naar voren en dat is dat ik alles eromheen ook vergeet of zelfs verwaarloos.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Zonder arrogant te klinken doe ik eigenlijk al waar ik van droom. Ik doe een uitdagende studie en reis veel. Ik heb een tijdje in Hamburg gestudeerd en werk nu een paar maanden in Barcelona. De rest van de dromen die ik heb voer ik eigenlijk vrijwel allemaal uit.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Nee.

Evelien Donkers heeft ook een eigen pagina, waar een aantal belangrijke judoresultaten zijn opgenomen. Nieuwsgierig? Klik hier.


Website door Siteraise