Sportret van een Judoka: Jaïr Reinartz

19 april 2017 - De laatste in de reeks was 29 maart jl., maar vandaag is er weer een Sportret van een Judoka. Deze keer gaat die over Jaïr Reinartz, één van onze talenten uit de -18 selectie. Hij begon al heel jong met judo bij meneer Albert met de lange snor. Inmiddels traint hij bij diverse trainers en heeft hij al vijf individuele NK-medailles gewonnen en aan twee European Cups mogen deelnemen. Hij droomt ervan om lange vakanties te vieren. Maar Jaïr, dat zal nog wel even duren; waarschijnlijk tot je pensioen op je 67e (70e?).
Nieuwsgierig geworden? Lees snel het verhaal van Jaïr Reinartz.

Naam:                             JAÏR REINARTZ
Geboorteplaats/-datum: Nijmegen 7 juli 2001
Graad:                             bruine band (1e kye)
Woonplaats:                   Nijmegen


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen met judo toen ik 4 jaar oud was.

2. Bij welke vereniging?

Mijn eerste judolessen waren bij judoschool Theunissen bij de Windroos.

3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste judoleraar was Albert, de meneer met de grote snor. Nu krijg ik vooral training van Gerrie Theunissen en Jennifer Kuijpers.

4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik judo sinds mijn 12e jaar bij Top Judo Nijmegen.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik train ongeveer 12 uur per week. Dat is inclusief de krachttraining bij Jeffrey Meeuwsen.

6. Wat is er leuk aan judo?

Het geweldige gevoel als je een ippon scoort.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Nou op zich vind ik het alleen moeilijk dat je erg weinig vrije tijd hebt.

8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Er zijn een heleboel resultaten waar ik trots op ben. Mijn eerste grote resultaat was in 2014 toen ik zilver won op het NK -15. In 2015 werd ik individueel en in teamverband Nederlands -15 kampioen. In de -18 pakte ik datzelfde jaar een zilveren medaille bij de NK -18. Ook won ik de Dutch Open -15. Door deze resultaten werd ik genomineerd voor de Nijmeegse Sportprijs voor jeugdsporter.
Ook in 2016 heb ik mooie resultaten behaald. Ik won brons op het NK -18 en werd 5e op de Open Masters in Bremen, waardoor ik mee mocht doen aan de Europeancup in Teplice en Berlijn. Dit jaar heb ik zilver gehaald op het NK -18 en hierdoor mag ik binnenkort weer mee doen aan de European Cup in Berlijn.


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ja ik heb een paar blessures gehad, dan kan je niet trainen en je doelen ook niet halen.

10. Wat wil je bereiken met judo?

Ik wil zo ver mogelijk komen en steeds weer proberen dicht bij mijn doel te komen.

11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Mijn seizoen is geslaagd als ik mijn doelen heb bereikt.

12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
(Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?) 

Ik zit op havo 4 en doe het profiel natuur en gezondheid op de SSGN.

13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Ik weet nog niet wat ik wil worden. Ik vind veel dingen leuk en moet nog een keus maken.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Als ik tijd heb vind ik het leuk om te chillen met vrienden. Ook luister ik graag naar Nederlandse rap muziek en ik houd van lekker eten.

15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb één zusje en die heet Indira.

16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn zusje heeft tot een jaar geleden ook gejudoot en heeft uiteindelijk gekozen voor dansen. Mijn vader doet fitness en mijn moeder danst ook.

17. Wie is je held?

Ik heb twee helden. De eerste is de Japanse Olympisch kampioen van de Olympische Spelen in Rio de Janerio 2016:  Shohei Ono (-73kg).
En mijn tweede held is een echte wereldheld: Nelson Mandela.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterke eigenschap is mijn doorzettingsvermogen. Mijn slechte eigenschap is dat ik altijd wil winnen.

19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil graag zeeën van vrije tijd hebben en lange vakanties vieren.

20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Ik vond het een leuke vragenlijst.

Jaïr Reinartz heeft ook nog een eigen pagina met daarop zijn belangrijkste judoresultaten vermeld. Ben je geïnteresseerd klik dan hier.

Ondertussen zijn er al meer dan 40 Sportretten van een Judoka verschenen. Wil je ook de verhalen van andere judoka's lezen, klik dan hier. Ben je een nieuw lid of heb je nog geen vragenlijst van Sportret van een Judoka ingeleverd, lees op deze pagina hoe je dat kunt doen.

Website door Siteraise