Sportret van een Judoka: Jayme Mata

19 oktober 2016 - Deze week het Sportret van een Judoka van één van onze toppers uit de Hall of Fame. De 33-jarige Jayme Mata nam namens Aruba afgelopen zomer voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen (2016 en 2012). Hij behaalde een historisch resultaat door in Rio de Janeiro zijn eerste partij (in de tweede ronde) te winnen. Onze penningmeester werd daarmee negende(!) en behaalde al zijn sportdoelen. Wist u dat hij ook al aan een Olympisch traject voor Peking 2008 deelnam?
De bescheiden judoka gaat nu, na eerst een operatie aan zijn knie, andere dromen waarmaken. Welke dat zijn? Ga snel lezen en maak nog beter kennis met Jayme Mata.

Naam:                             JAYME MATA
Geboorteplaats/-datum: Aruba, 17-12-1982
Graad:                            3de DAN
Woonplaats:                   Arnhem


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben met mijn 9de begonnen met judo.


2. Bij welke vereniging?

Ik ben met judo begonnen bij Tanki Leendert Judo Center op Aruba.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

We hadden verschillende trainers op de judoschool: Dolf Croes, Alberto Thiel en Candido Tromp. In Nederland waren mijn eerste trainers Joyce Ott-Jansen (Bushi Arnhem) en Patrick van Loon (Judo Top Tilburg).
Mijn Trainer nu is Gerrie Theunissen en ik word vanuit Aruba gecoacht door Fiderd Vis.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik trainde voor het eerst bij STJN in 2002 als gastlid. We kwamen op vrijdag met een groep judoka's vanuit Arnhem.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik train inmiddels niet zo veel meer als voor de Spelen in Rio de Janeiro, maar voor de Spelen trainden we ongeveer 15 uur per week. Dat is inclusief loop- en krachttraining.


6. Wat is er leuk aan judo?

Het hele judo spelletje is leuk. Het gaat niet alleen om de fysieke hardheid en techniek, maar voor een heel groot deel is mentaal. Judo is fysiek hard en een mooi denk spel. De combinatie maakt het zo leuk en natuurlijk de sfeer. Je vrienden op de mat maken het leuker.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Hetzelfde wat judo zo leuk maakt is ook meteen wat het zo moeilijk maakt. Het is een combinatie van fysiek, technisch en mentaal wat je nodig hebt om goed te zijn. Vaak is het moeilijk om in alle 3 te excelleren. En wat het dat nog moeilijker maakt is dat je tegenstander ook keihard aan het trainen om beter te worden in alle 3 aspecten. Ga maar eens proberen iemand te werpen die net zo fit en technisch bekwam is.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Mijn beste resultaat is, dat ik me voor de Olympische Spelen in Rio 2016 heb kunnen plaatsen en op de Spelen mijn eerste partij heb kunnen winnen.
9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ik heb veel teleurstellingen meegemaakt. Het hoort eenmaal bij de sport. Kunst is om daarna jezelf te herpakken en door te gaan. Grootste tegenvaller voor mij was een grote blessure gedurende het kwalificatie traject voor de Olympische Spelen in Beijing 2008. Ik was midden in het traject toen ik zwaar geblesseerd raakte, waardoor ik een punt achter mijn Olympische jacht moest zetten.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Ik heb mijn doel om me te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen bereikt. Verder ben ik blij ook dat de laatste Spelen ook goed zijn gegaan qua wedstrijd. Op dit moment blijf ik nog actief in het judo wereld, maar echt een doel qua wedstrijden heb ik op dit moment niet.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Ik zal dit seizoen geen wedstrijden doen. Ik word binnenkort geopereerd aan mijn knie. Voor mij is het Seizoen geslaagd als ik voor het einde van het seizoen mee mag trainen. Verder is het Seizoen geslaagd als we van het RTC Zuid Oost locatie Arnhem/Nijmegen een succes maken.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
(Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?) 

Ik heb Informatiekunde en bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, verder heb ik een postdoctorale opleiding gedaan aan de Erasmus Universiteit.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Op dit moment werk ik als Senior Internal Audit Specialist. Ik heb ambities om later in mijn carrière een eigen onderneming te hebben in de Interne controle hoek.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik heb naast judo veel hobby’s al kom ik niet altijd aan toe. Ik doe graag aan watersporten, zoals surfen en wakeboarden. Verder doe ik ook vaak aan andere sporten als beachtennis, honkbal, etc. Meeste van mijn hobby’s zijn actief.

 
15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb 2 broers. Mijn oudste broer is 6 jaar ouder dan ik ben en mijn jongste broer is een jaar jonger. Ik heb geen partner.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn jongste broer doet veel aan watersporten en heeft op hoog niveau gewakeboard. Mijn oudste broer doet als hobby aan beachtennis, maar is nooit echt een fanatieke sporter geweest.
Mijn moeder heeft getennist en zit nu in een bowling team. Mijn vader doet als hobby beachtennis, maar net als mijn oudste broer is hij niet een echte fanatieke sporter geweest.


17. Wie is je held?

In de judo wereld is Nomura echt een held. Hij heeft als enige judoka 3 keer goud kunnen pakken op de Olympische Spelen. Daarnaast zie ik Mark Huizinga als een echt voorbeeld kampioen.
Verder was Koga echt een voorbeeld judoka voor mij. Toen ik jong probeerde ik hem zo veel mogelijk te volgen al was het vroeger moeilijker om het te volgen dan nu. Wij bestelden vaak samen video banden van WK’s en OS.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Minst sterke is niet nee kunnen zeggen en 100% mijn eigen plan trekken.
Sterkste is wel discipline en doorzettingsvermogen denk ik.19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil nog veel doen en zien zoals een surfreis maken waar we met vrienden dan op verschillende surfplekken ter wereld komen. Ik kon nooit mee door mijn judo, maar nu kan ik het een keertje plannen. Verder wil ik graag nog wat reisjes maken, maar nu om iets van het land te zien niet alleen een judozaal.
Verder wil ik in de toekomst ook een eigen gezin en op professioneel vlak ook een eigen onderneming.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Dank voor de interesse. Dit is een leuk initiatief om zo meer te weten over de STJN judoka’s.


Jayme Mata heeft ook een eigen pagina op deze website, met daarop zijn belangrijkste judoresultaten. Interesse? Klik hier.

Ondertussen zijn er al meer dan 25 Sportretten van een Judoka verschenen. Wil je er meer lezen, klik dan hier.

Website door Siteraise