Sportret van een Judoka: Jilke Ripping

22 juni 2016 - Vorig jaar werd ze nog Nederlands Kampioen in de -15, Jilke Ripping is het Sportret van een Judoka van deze week. Dacht ze ooit nog topzwemmer te willen worden, nu voelt ze zich als een vis in het water bij Top Judo Nijmegen. Ze is enig kind, een snelle leerling en wil graag arts worden. Het is een doorzettertje, die in de voetsporen van Kim Polling zou willen treden. Ze wil graag een keer naar een Europacup wedstrijd. En Jilke ....... dat gaat je lukken.
Lees snel het verhaal over deze 14-jarige talentvolle Drutense judoka.


Naam:                             JILKE RIPPING
Geboorteplaats/-datum: Nijmegen, 24.11.2001
Graad:                            1e kyu
Woonplaats:                   Druten


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben op mijn 6e begonnen met judo.


2. Bij welke vereniging?

Ik ben begonnen bij judoschool Sho Shin in Druten, en ben vervolgens toen ik 8 was over gegaan naar judoschool Theunissen, toen ik elf werd ben ik doorgestroomd naar STJN, waar ik nu nog steeds train.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste judoleraar was Kees Strooker. Ik deed toen nog bijna niet aan wedstrijden mee, maar wel aan de puntencompetitie. Daar werd ik gevraagd om bij judoschool Theunissen te komen judoën. Eerst wilde ik dit niet, omdat mijn droom was om topzwemmer te worden. Een half jaar later heb ik toch besloten om te stoppen met zwemmen, en ben ik uiteindelijk overgegaan naar judoschool Theunissen, en vervolgens naar STJN. Daar zijn mijn trainers nu Gerrie Theunissen en Jennifer Kuijpers.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Dat weet ik niet meer precies. Ik denk rond 2012 / 2013 (toen ik 11 werd).


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik train nu maar 6,5 uur per week, omdat ik het erg druk heb met school, maar ik wil het weer opbouwen tot 8-9 uur.


6. Wat is er leuk aan judo?

Verschillende technieken gebruiken om de ander te werpen, en oplossingen bedenken tegen technieken van anderen. Ook de krachttraining vind ik erg leuk omdat we veel afwisselende dingen doen, en ik sterker moet worden om ook weer beter te worden in judo.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Ik vind het aan de ene kant moeilijk om altijd tegen oudere judoka’s te moeten judoën op wedstrijden, maar aan de andere kant is het wel extra leuk als ik dan van ze win. Ook vind ik het moeilijk om met kritiek om te gaan.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

In 2015 ben ik Nederlands kampioen onder 15 jaar geworden, en daar ben ik heel trots op! Ik had het totaal niet verwacht,  maar het was wel mijn grootste droom. Dat jaar zijn we met ons team ook 3e geworden op het NK Teams, dus dat was helemaal super!
Ook ben ik in 2015 tweede geworden op het Dutch Open Espoir (als hoogste Nederlander op het podium), waar ik heel trots op ben.
Verder ben ik ook trots op mijn eerste plek in Bremen (D), en mijn derde plek in Harnes (Fr).


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ja, ik heb best veel blessures gehad. Zoals een knieblessure, een rugblessure, schouder uit de kom en gescheurde enkelbanden. Ook heb ik de wedstrijd voor de derde plek op het Espoir in 2014 heel dom verloren, maar gelukkig heb ik dat vorig jaar weer goed gemaakt!


10. Wat wil je bereiken met judo?

Ik wil graag meedoen aan Europacups en andere grote toernooien, en later heel graag Olympisch kampioen worden!


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Mijn seizoen is geslaagd als ik het gevoel heb dat ik mezelf verbeterd heb, en goede resultaten op wedstrijden behaald heb. En natuurlijk wil ik vooral plezier hebben tijdens het trainen!


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik zit nu in 4 gymnasium, en ik wil later heel graag geneeskunde studeren op de Radboud Universiteit in Nijmegen.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Neuroloog of kinderarts.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik hou nog steeds heel erg van zwemmen, en natuurlijk afspreken met mijn vrienden.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb geen broers en zussen, en geen vriendje.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn vader loopt vaak hard, en ik ga in de zomer soms met hem wielrennen. Mijn moeder heeft het nu heel druk met haar werk, maar gaat soms fitnessen. Vroeger heeft mijn moeder ook aan judo gedaan, maar dat is nu niet meer mogelijk door een ernstige knieblessure.


17. Wie is je held?

Kim Polling is mijn judoheld, en verder natuurlijk ook mijn ouders omdat ze me altijd overal naartoe brengen, en mijn vrienden omdat ze me altijd steunen.

18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterkste eigenschap is denk ik mijn doorzettingsvermogen, als ik iets echt wil dan ga ik er ook voor. Mijn minst sterke eigenschap is dat ik snel afgeleid ben, en ik niet zo snel in iets geïnteresseerd ben, zoals school. Hierdoor raak ik dan mijn motivatie kwijt.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil heel graag op vakantie naar Amerika met mijn vrienden, en me plaatsen voor Europacups.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Nee.


Jilke Ripping heeft ook een eigen pagina, waarop haar belangrijkste judo resultaten zijn vermeld. Nieuwsgierig? Klik hier.

Website door Siteraise