Sportret van een Judoka: Marieke Teunissen

2 maart 2016 - Vandaag de derde editie van de wekelijkse rubriek Sportret van een Judoka, die tot nu toe heel succesvol lijkt. De eerste twee edities over Djeremy Harmsen en Alexe Wagemaker zijn veel gelezen.

Deze week het Sportret van een Judoka over Marieke Teunissen. De 20-jarige Nijmeegse judoka, afkomstig uit een judo-minded gezin, is al vele jaren lid en sinds enige tijd ook deel van de technische staf. Ook haar artikel is weer meer dan de moeite waard.

Naam:                                      MARIEKE TEUNISSEN
Geboorteplaats/-datum:          30 december 1995, Nijmegen
Graad:                                     1e dan
Woonplaats:                            Nijmegen

1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen toen ik 9 jaar was. Tegelijkertijd was ik ook begonnen met paardrijden. Op mijn 13e koos ik volledig voor judo.


2. Bij welke vereniging?

Ben bij Judoschool Theunissen, in de Weezenhof begonnen.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Danny Meeuwsen was mijn eerste judoleraar. Tegenwoordig is Gerrie Theunissen dat.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik train sinds mijn 11e bij Top Judo Nijmegen, toendertijd bij Tom Willemsen.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Op dit moment train ik 3-5 keer per week. 2-3 keer judo, 1 keer kracht en vaak loop ik nog een keer hard.


6. Wat is er leuk aan judo?

Het allerleukste is dat je je kan uitleven. Je mag iemand op de grond gooien zonder dat de ander helemaal boos wordt, hoe mooi is dat!


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Judo is naast een fysieke sport, een sport met technische, tactische en mentale oppervlaktes. Deze combinatie moet je goed in balans hebben om te kunnen presteren. Die balans vinden kan soms lastig zijn.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Mijn beste resultaten zijn brons op NK -15, 1e in Bremen en de teammedailles op NK’s. Ik ben het meest trots op de medaille in Bremen. Die dag was ik erg ziek en wilde eigenlijk niet judoën. Partij na partij voelde ik me iets beter. In de finale moest ik tegen een meisje waarvan ik die week ervoor verloren had. Uiteindelijk won ik na 6 minuten. Dat bewijst maar weer dat iedereen op de rug kan!


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Tegenvallers ken ik zeker. Ik ben vaak 5e geworden op belangrijke toernooien en greep elke keer net naast de prijs. Ook ken ik het blessure leed goed. Ik heb vroeger bijvoorbeeld mijn schouder gebroken. Hiervan heb ik lang last gehad.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Op dit moment ligt mijn ambitie vooral in het begeleiden van onze jonge judoka’s. Zij hebben een mooie toekomst voor zich en als mijn kennis en ervaring een klein steentje kan bijdragen in hun topsport-proces zou dat super zijn. Wel wil ik mijn 2e dan halen en genieten van wat ik doe!


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Voor mij is een seizoen geslaagd wanneer de judoka’s zich (naar hun eigen idee) hebben ontwikkeld. Prijsresultaten zijn natuurlijk een mooie uitkomst, maar de ontwikkeling telt wellicht nog meer mee.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik studeer Human Resource Management aan de HAN in Nijmegen. Hiervoor heb ik 1,5 jaar SPH gedaan, ook aan de HAN.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Wat ik wil worden? Geen idee. Ik vind veel dingen leuk, maar ik ben altijd op zoek naar een uitdaging. Wat ik nu studeer zou ik zeker in verder willen, maar bij wijze van spreken doe ik straks iets heel anders!


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Naast de judo werk ik veel (6-7 dagen per week). Met mijn studie ernaast ben ik veel tijd kwijt. Alle tijd die ik vrij heb vul ik op met vriendinnen, bankhangen en een keer een filmpje kijken.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb een broer, Victor. Hij is ook lang judoka van STJN geweest. En nog hartstikke single haha!


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Victor heeft gekozen om te gaan judoën bij de universiteit van Eindhoven. Daarnaast heeft hij ook een tijd aan rugby gedaan. Mijn ouders sporten beiden niet. Mijn vader (red. Jan) heeft wel 15 jaar karate gedaan en mijn moeder (red. Lianne) heeft vroeger ook aan een vechtsport gedaan. Zogezegd een ‘familie met vechtspirit’.


17. Wie is je held?

Ik denk toch wel mijn broer. Dankzij hem ben ik ooit aan judo begonnen en heb ik een mooie jeugd gehad. Hij laat ook zien dat hard werken en voor jezelf opkomen belangrijk is en dat waardeer ik aan hem.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterkste eigenschap is dat ik mezelf makkelijk kan motiveren tot door te zetten. Als ik echt ergens voor wil gaan, gaat de knop om. Mijn minst sterke eigenschap is wellicht dat ik ook vaak teveel doe. Zo werk ik bijvoorbeeld 6-7 dagen in de week, bijna het hele jaar door.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil heel graag een mooie wereldreis maken langs Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Maar natuurlijk ook Japan!!


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Niets toe te voegen.

Marieke Teunissen heeft ook een eigen pagina, waar haar belangrijkste judoresultaten zijn benoemd, klik hier.


Website door Siteraise