Sportret van een Judoka: Marit van Kerkhof

27 april 2016 - Marit van Kerkhof staat vandaag op Koningsdag in de spotlight in de rubriek Sportret van een Judoka. Marit kreeg haar eerste lessen van oud-judoka Esther Polak. Als dat geen goede start is. De 15-jarige judoka behoort tot de talentvolle 2001-lichting, die als (meisjes-)team afgelopen jaar derde van Nederland werd. Ze heeft al veel mooie prijzen gehaald, maar greep tijdens het NK net mis. Haar toekomst ziet ze in het bedrijfsleven. En tegen af een toe een chic etentje zegt ze zeker geen nee. Marit van Kerkhof is fervent PSV-supporter en haar held is dan ook Luuk de Jong.
Weer een nieuw Sportret. Veel plezier.


Naam:                          MARIT VAN KERKHOF
Geboorteplaats/-datum: 17 maart 2001 Groesbeek
Graad:                          Bruine band
Woonplaats:                 Groesbeek


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen met judo toen ik 5 was. Een moeder van een vriendinnetje van mij had het er al eerder met mama over gehad en uiteindelijk hebben ze samen besloten ons een proeflesje mee te laten draaien. Ik vond het zo leuk en daarom ben ik er mee doorgegaan.


2. Bij welke vereniging?

Ik ben begonnen bij judovereniging Groesbeek.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste judoleraar was Esther Polak. Vanaf dat ik in Nijmegen ben gaan judoën is Gerrie Theunissen mijn trainer geworden en dat is nu nog steeds zo.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik ben op mijn 7e bij de jeugdselectie gevraagd en ik ben nu al aan mijn 4e jaar bij Top Judo Nijmegen bezig.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik heb 4 keer in de week judotraining en 2 keer krachttraining, dus dat is ongeveer 9 uur training per week.


6. Wat is er leuk aan judo?

Wat ik zo leuk vind aan judo is dat je bij de trainingen veel verschillende dingen doet. Van techniek naar wedstrijdtraining en van staand naar de grond. Ik vind de variatie heel leuk. Ook vind ik wedstrijden heel leuk. Vooral teamwedstrijden zijn echt heel leuk om mee te maken. Iedereen die elkaar aanmoedigt en meeleeft met elkaar, dat is gewoon een super leuke sfeer.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Ik vind het moeilijk dat je altijd bezig moet zijn met je gewicht. Ook al zit je op gewicht, je moet het altijd in de gaten houden. Ook vind ik het altijd super vervelend als je net buiten de prijzen valt. Het is gewoon moeilijk om een 5de te accepteren als je zo dicht bij een prijs bent.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Ik heb op het Espoir en het NK niet echt prijzen gehaald wel een keer 9e , maar ik ben denk ik het meest trots op mijn 3e plek in Olen. Door een fout in het schema heb ik daar heel wat wedstrijden moeten judoën en uiteindelijk heb ik dus de 3e prijs gehaald. Ook ben ik supertrots op het meidenteam waarmee we vorig jaar 3e van Nederland zijn geworden. Het toernooi in Kent was ook onvergetelijk. Daar werd ik 5e, het was een mooie herinnering.9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ja, ik denk dat alle judoka’s wel eens een tegenvaller hebben gehad, dus ik ook. 9e op het NK was wel een tegenvaller. Ik verloor de tweede partij dom met een shido waardoor ik weer helemaal onderaan moest beginnen en dan is het nog een hele lange weg naar het brons en dat is het dus niet geworden.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Ik wil in de min 18 prijzen op het NK en Espoir gaan winnen en als droom heb ik om ooit Olympisch kampioen te worden, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Als ik de doelen heb gehaald die ik wilde bereiken dat seizoen en als ik goed in mijn vel zit zowel op school als judogebied.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik doe tweetalig VWO op het Kandinsky College in Nijmegen. Ik zit nu in het 3e leerjaar.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Ik weet nog niet precies wat ik wil worden, maar ik wil ooit in een chique restaurant lunchen met een Apple MacBook en allemaal zakenrelaties. Ik wil het bedrijfsleven in.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik vind hardlopen wel leuk om te doen en ook ga ik om het weekend als PSV-supporter naar Eindhoven.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ja, 1 zusje Mirthe en een broertje Mart.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Ja, Mirthe en Mart doen ook aan judo. Mirthe zit ook nog op volleybal, volgend jaar stopt ze daarmee en gaat ze alleen nog voor judo. Mart voetbalt ook. Mijn vader speelt al jaren zaalvoetbal, mijn moeder doet weinig aan sport. Ze gaat wel altijd met ons mee en volgt alles op de voet.


17. Wie is je held?

Ik heb niet echt een judo voorbeeld, maar ik heb wel een held. Ik ben namelijk fan van Luuk de Jong.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterke eigenschap is dat ik best wel een doorzetter ben en mijn slechte eigenschap is dat ik graag mijn zin wil krijgen en vrij ongeduldig ben.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil graag nog een keer naar Australië en New York. Vooral shoppen.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Nee


De bijgevoegde foto is van Marit van Kerkhof tijdens het NK -15 teams, waar ze met haar team brons haalde.
Marit van Kerkhof heeft ook een eigen pagina waarop haar belangrijkste judo resultaten staan vermeld. Nieuwsgierig? Klik hier.

Website door Siteraise