Sportret van een Judoka: Niek Verhorstert

20 april 2016 - Deze week in onze rubriek Sportret van een Judoka een gezellige Brabander, die overloopt van energie en pas nog deelnam aan het NK fifa. We weten natuurlijk meteen over wie we het hebben, Niek Verhorstert. Niek is één van onze zeer enthousiaste jeugdtrainers, die van een geintje houdt, maar ook van snoep en dat moet hij regelmatig bezuren op de weegschaal, aldus Niek zelf. Niek Verhorstert is 24 jaar oud, of eigenlijk 24 jaar jong, want hij is nog lang niet klaar met judo en bruist nog van de ambitie.
Lees het verhaal van Niek, een aanrader!


Naam:                            NIEK VERHORSTERT
Geboorteplaats/-datum: Helmond, 03-12-1991
Graad:                            1e dan
Woonplaats:                   Nijmegen


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben begonnen met judo toen ik 5 jaar was. Ik deed al aan voetbal en had (natuurlijk) zwemlessen. Maar omdat ik een overschot aan energie had, en dus nog al eens druk kon zijn, dachten mijn ouders dat judo wellicht ook een geschikte sport voor zo’n rotjong kon zijn!


2. Bij welke vereniging?

Ik ben begonnen bij Sport-Inn in Helmond, toen is die club verhuisd naar Eindhoven. Mijn ouders hebben mij toen nog een tijdje op en neer gereden. Vervolgens ben ik op mijn tiende overgestapt naar Sportschool Eddie van de Pol in Helmond.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Ik vind het al moeilijk op te noemen wat ik vorige week gegeten heb, dus mijn eerste judoleraar zou ik niet meer op kunnen noemen (ik was ook nog wel erg jong;)) Ik heb het wedstrijdjudo ontdekt bij Eddie van de Pol. Gerrie Theunissen is nu mijn trainert.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Sinds 2012 zit ik bij STJN. De eerste twee jaar heb ik 3x in de week op en neer gereisd met het OV vanuit Helmond. Sinds Augustus 2014 woon ik zelf in Nijmegen en kan ik lekker op het fietsje naar de dojo.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik train erg veel op verschillende onderdelen. Zo train ik heel wat uurtjes per week Fifa (red. Fifa = online voetbal). Als je iets wilt bereiken zul je er ook veel tijd in moeten steken ;). De tweede ronde op het NK Fifa is dan ook een prestatie van formaat.. Ik probeer toch wel 4 – 7 uur in de week met judo bezig te zijn (judo/kracht/hardlopen naar de koelkast). Sportief bezig zijn vergt natuurlijk erg veel energie. Daarom is het belangrijk dat je genoeg suikers binnen hebt. Ik weet één ding zeker, daar zal ik niet snel een tekort aan hebben.


6. Wat is er leuk aan judo?

Ik vind het geweldig om iemand zo hard als je kan op zijn rug te gooien. Het is wel dramatisch om tijdens trainingen en wedstrijden soms héél diep te moeten gaan. Achteraf geeft dit wel een enorme kick. Ook is het leuk dat bij één foutje de wedstrijd beslist kan zijn. Niemand is dus ooit kansloos.Dat maakt het spelletje zo mooi!


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Om elk toernooi weer de strijd van de weegschaal te winnen. Wat een drama is dat toch.. Ook ben ik geen fan van ne-waza. Maar ook deze aspecten horen bij het judo.8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Ik ben een keer tweede van Nederland U17 en een keer derde van Nederland U20 geweest. Ook ben ik 2x vijfde van Nederland bij de senioren geweest. Ik ben het meest trots op mijn bronzen medaille op het NK U20. Dit was mijn eerste NK ooit. Ik was 15 jaar en nog -17 en ging zonder verwachting richting dit NK. Het is dan heel mooi om zonder druk je wedstrijdjes te judoën en zo gewoon een medaille binnen te slepen. Dat heb ik die avond (te) goed gevierd overigens!;)


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Van tegenslagen wordt je sterker toch? ;) ;
Op de European Cup van London in 2011 schoot mijn elleboog uit de kom in de derde ronde. Ik won in de tweede ronde nog van de Belgisch kampioen binnen 15 seconden dus ik was in vorm, dacht ik. Toen viel ik op mijn buik en wilde ik opstaan maar mijn arm bleef liggen. 50 minuten en héél wat scheldwoorden en morfine later werd ik van de mat gedragen en naar het ziekenhuis gebracht. De revalidatie kostte toen zo’n 9 maanden.

Toen ik tweede van Nederland was U17 wilde ik het jaar erop graag NL kampioen worden in hetzelfde gewicht, alleen mijn lichaam liet dat niet helemaal toe. Door drastisch en veel te veel af te vallen haalde ik mijn gewicht toch voor het DK. Ik kon alleen niet meer op mijn benen staan, laat staan mensen gooien.. Wel was dit een goed leermoment en een flinke ervaring waar ik wijzer van ben geworden.

In mijn laatste jaar U20 moest ik ten koste van alles die gouden medaille binnenhalen (nu wel een gewicht hoger hoor). Toen verloor ik in de halve finale op een shido, en natuurlijk, (voor de mensen die mij kennen) had ik geen motivatie meer voor de strijd om de bronze plek; deze ging dan ook verloren en ik kon zonder medaille dus naar huis. Hier heb ik overigens later veel spijt van gehad.

Vorig jaar tijdens teamwedstrijden in de -81 kg judoën was trouwens ook niet bepaald een van mijn hoogtepunten.

Genoeg tegenslagen gehad, maar na een tijdje kom je er toch achter dat het een geweldig spelletje blijft!


10. Wat wil je bereiken met judo?

In juni wil ik de NJL met ons team winnen. En na de zomer wil me graag weer plaatsen op het NKT voor het NK. Op dit NK wil ik dan ein-de-lijk wel eens een senioren medaille pakken. Wat er dan weer op mijn pad komt zie ik dan wel weer.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Het seizoen is voor mij geslaagd als ik mijn doelen weet te bereiken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de kids die ik lesgeef zich blijven ontwikkelen en vooral PLEZIER blijven houden met een flinke dosis humor ;) .


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Ik ben in augustus begonnen aan de deeltijd opleiding PABO aan de HAN. Hiervoor heb ik één jaar gewerkt als veiligheidskundige bij Bolsius (kaarsenfabriek) in Boxmeer. Ik kwam er hier achter dat dit werk niet helemaal is wat ik dacht dat het was. Toen Gerrie mij vroeg om een aantal judolessen te willen verzorgen kwam ik er al snel achter dat ik het fantastisch vind om met kids te werken. Dan is de PABO een logische vervolgstap lijkt me, helemaal als je hem in 2,5 jaar kan afronden!


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Laat mij maar lekker rijk en gelukkig worden. Ik denk dat als je de juiste mensen om je heen hebt in je leven, je eigen als een rijk mens mag beschouwen. Je familie en vrienden die er voor je zijn als het allemaal goed met je gaat, is niet zo bijzonder. Familie en vrienden worden pas bijzonder als ze er ook voor je zijn als je door de diepste dalen gaat. Mensen die jou hier uit kunnen trekken of kunnen ondersteunen, daar mag je je gelukkig  mee prijzen. Ik denk ook dat je beter één hand vol goede vrienden kan hebben dan 20 “vrienden” die je laten staan als je ze het hartste nodig hebt.

Ook als je werk doet wat je leuk vindt, ben je een rijk mens. Dat is bij mij het geval als ik met de kids bezig ben. Zowel op de judomat als in het leslokaal vind ik het fantastisch om met ze aan de slag te gaan. Ik denk dat je het niet beter kan treffen als je al deze factoren bezit.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik vind het leuk om af en toe op de PlayStation 4 te spelen met vrienden en mijn broertje. Vooral als er een potje FIFA gewonnen wordt,  kan dit nog wel eens goed gevierd worden. Ook vind ik het leuk om af en toe een wedstrijdje van de beste club van Nederland te bezoeken. Iedereen begrijpt natuurlijk wel dat dit over die mooie club uit de hoofdstad gaat. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe te stappen. Ook vind ik het fijn om hard te lopen.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb een broertje, Tijn van 12 jaar, een lieve jongen die niet van feestjes houdt. Daarom is hij ook fan van 010 (Feyenoord) geworden.
Ik heb ook nog een zus(je), Evi van 22. Zij werkt bij Ici Paris XL.
Verder heb ik geen partner en geniet ik volop van de dingen die ik leuk vind om te doen.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn broertje is een voetballertje en pikt regelmatig een doelpuntje mee. Hij heeft één judotraining ooit gehad en hield het toen al voor gezien.
Mijn zusje is sinds kort ook een voetbalster. Zij heeft ook een lange tijd gejudood maar door een vervelende knieblessure (en operatie) moest ze daar helaas mee stoppen.

Mijn moeder doet fanatiek aan yoga! Zij is een marathonloper in spé; ze is in ieder geval lekker bezig met hardlopen, die topper!


17. Wie is je held?

Mijn vader is mijn held! Hij heeft altijd hard gewerkt om ervoor te zorgen dat wij (zijn kinderen) en mama het heel goed hebben gehad. Ook stimuleerde en motiveerde hij me in alles wat ik deed. Of dit nu om judo, voetbal of school ging maakte niet uit. Hij reed altijd overal met me heen voor een paar wedstrijdjes judo. Volgens hem was niets onmogelijk als je er maar hard genoeg voor werkte! Dat heeft mij wel gevormd tot de persoon die ik nu ben.


18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Mijn sterkste eigenschap is moeilijk te benoemen, aangezien ik uit een grote hoeveelheid sterke eigenschappen beschik :)  (waaronder bescheiden zijn). Ik denk dat mijn empathisch vermogen, discipline en betrokkenheid wel tot mijn sterke eigenschappen behoren.

Mijn verbeterpunten (minst sterke eigenschap bestaat niet J) liggen op het gebied van omgaan met stress. Als ik mezelf veel druk opleg werkt dit vaak averechts. Hier zou ik graag nog wat beter mee om kunnen gaan.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Pfoe, dit vind ik wel hele moeilijke vragen. Ik zou het heel stoer vinden om met mijn eerste salaris naar het casino te gaan en alles op rood te zetten. Dan zijn er 2 mogelijke gevolgen; je hebt die maand voor niets gewerkt of je kunt de volgende maand vrij nemen ;). Ik weet alleen niet of ik het lef heb om dit te doen. Ook wil ik wil nog heel veel van de wereld zien! Ook is het (natuurlijk) een droom om lang gelukkig en gezond te blijven. En als het even kan, met een dikke vette bankrekening.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Misschien is het leuk om in de toekomst ook vragen te stellen over eten en eetgewoontes. Iedere judoka is hier toch (on)bewust mee bezig.


Bijgevoegde foto: is van de halve finale op het NK-17 van Niek Verhorstert. Hij won deze slooppartij op een shido en plaatste zich hierdoor voor de finale. Soms zit er een hele dunne lijn tussen vreugde en verdriet.

Niek Verhorstert heeft ook een eigen pagina, met daarin zijn belangrijkste judo resultaten vermeld. Nieuwsgierig? Klik hier.

Website door Siteraise