Sportret van een Judoka: Tim van Kleef

15 maart 2017 - Een stuntstepper? Het is toch echt het Sportret van een Judoka. De 15-jarige Tim van Kleef is van alle markten thuis. Er zijn weinig sporten die hem niet goed afgaan. Maar hoe kan het ook anders. Hij komt uit een topsportgezin. Tim werd in 2015 tweede van Nederland en wil graag een hele goede judoka worden. Daar heeft hij alles voor over. Blessures gooien soms wat roet in het eten, maar Tim, blijf hard trainen, dan komt het helemaal goed.
Maak kennis met deze fanatieke sporter, maak kennis met Tim van Kleef.

Naam:                            TIM VAN KLEEF
Geboorteplaats/datum: Nijmegen, 8 november 2001
Graad:                            1e kyu (bruin)
Woonplaats:                  Nijmegen


1. Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben op mijn derde begonnen met judo. Mijn broer Rolf zat op judo en ik moest altijd mee. Dan zat ik me vaak langs de mat te vervelen. Ik had ook toen al veel energie en dus zei trainer Albert dat ik maar gewoon mee moest komen doen.


2. Bij welke vereniging?

Ik ben begonnen bij judoschool Theunissen in de hal van de Windroos.


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Mijn eerste judoleraar was Albert. Ik weet niet meer hoe hij met zijn achternaam heet, maar hij had een hele lange snor en het verhaal deed de ronde dat hij vroeger met beren gevochten had.
Op dit moment krijg ik training van heel veel verschillende trainers. Bij Top Judo Nijmegen zijn dat vooral Gerrie Theunissen, Jennifer Kuijpers en Djeremy Harmsen, maar bij het RTC en het NTC zijn dat diverse anderen. Krachttraining krijg ik van Jeffrey Meeuwsen.

2008, 6-jarige Tim met broer Rolf

4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Ik ben redelijk snel naar de jeugdselectie van judoschool Theunissen doorgestroomd en kreeg toen training van Erik Stunnenberg en Terry Peters. Vanaf de zomer 2012 maak ik officieel deel uit van Top Judo Nijmegen.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Ik trainde aan het begin van het seizoen 8 tot 9 keer per week van 1,5 uur. Ik ging op de dinsdag naar het RTC Eindhoven en op de donderdag naar het NTC in Papendal. In oktober heb ik twee ochtendtrainingen weggestreept  om meer tijd te hebben voor school en toen liep ik een zware blessure op en moest ik geopereerd worden. Afgelopen tijd trainde ik met fysiotherapeut Danny Meeuwsen en deed ik zelf aan krachttraining. Ik heb mijn eerste trainingen op de mat al weer gedaan en afgelopen weekend ook al weer een eerste toernooitje. Ik wil zo snel mogelijk weer volledig trainen en wedstrijden meedoen.


6. Wat is er leuk aan judo?

Alles is eigenlijk wel leuk. Dat is eigenlijk best een rare vraag, waarom zou ik zoveel trainen als ik het niet leuk zou vinden :-).


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

In mijn gewichtsklasse is heel veel concurrentie. Resultaten zijn daarom soms heel vertekenend. Ik zit meestal in een gewichtsklasse met heel veel judoka’s. Het komt dan ook heel regelmatig voor, dat ik het podium (net) niet haal, maar meer wedstrijden win, dan andere judoka’s van mijn club (licht- of zwaargewichten), die dan wel een medaille halen.
Ik vind het lastig om dan te zien, dat ik het ook gewoon goed heb gedaan. Succes wordt vaak gekoppeld aan medailles.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

In de -12 ben ik drie keer District Kampioen geworden. Dat is op die leeftijd het hoogst haalbare.
Ik ben in mijn laatste -15 jaar tweede van Nederland geworden. Datzelfde jaar werden we met ons -15 team Nederlands Kampioen. 2015 was een heel mooi jaar.
In 2016 werd ik als eerste jaars -18 dertiende tijdens de Internationale Masters in Bremen. In een poule met 70 deelnemers was dat eigenlijk wel een oké prestatie. Ik won van jongens die vervolgens deelnamen aan de Europacup.9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ik heb drie keer een vervelende blessure gehad. Twee keer aan mijn elleboog en één keer aan mijn been. Hierdoor heb ik wat belangrijke toernooien gemist.
In mijn tweede -15 jaar en tweede NK had ik gehoopt een medaille op het NK te halen, maar dat lukte niet. Ik werd negende, dat was een tegenvaller. Een jaar later kwam ik wel op het podium.
Bij het Espoir werd ik in 2015 vijfde. Ik vond dat de beslissing van de scheidsrechter niet terecht was. Ik baalde enorm, want nu was ik in plaats van derde vijfde geworden.


10. Wat wil je bereiken?

Ik wil een hele goede judoka worden en op mooie internationale toernooien staan, het liefst titeltoernooien. Iedereen hoopt natuurlijk Olympisch Kampioen te worden, meedoen is al geweldig, dat wil ik ook, maar daarvoor zijn eerst een heleboel andere stappen nodig. We beginnen bij het begin.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Ik zou heel graag op één of meerdere van de grote toernooien een result halen. In de -18 leeftijdscategorie zou ik ook graag een keer aan een Europacup wedstrijd mee willen doen. Door mijn blessure wordt dat in dit jaar heel lastig, maar hopelijk gaat het volgend jaar wel lukken.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor ouderen: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?) 

Ik doe 4 HAVO op de SSgN.


13. Wat wil je worden?
(Voor ouderen: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Ik dacht altijd dat ik iets wilde gaan doen met sport: sportarts of sportfysiotherapeut. Maar dat weet ik niet meer zo zeker. Ik ga me nog verder oriënteren.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik hou heel erg veel van sport. Ik kan niet zo goed stilzitten, moet veel bewegen. Ik heb nog heel lang naast judo ook in de voetbalselectie van Union gezeten. Op een gegeven moment werd dat te veel. Twee jaar geleden ben ik daar mee gestopt.
Als ik nu even tijd heb, of ik wil even een frisse neus halen, dan ga ik stuntsteppen. Dat doe ik soms buiten op het pleintje voor ons huis, soms in De Goffert en soms ook binnen in Waalhalla. Ik heb hiervoor een eigen sponsor: De Streetsurfshop. Vorig jaar heb ik nog meegedaan aan de Benelux kampioenschappen.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb een oudere zus Charlotte (20) en een oudere broer Rolf (18), maar zij wonen niet meer thuis. Charlotte woont in Amsterdam en Rolf in Enschede.16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn zus is een goede basketbalster. Zij speelt al vanaf haar 14e in de Nederlandse jeugdteams en sinds dit jaar ook in de senioren selectie. Zij heeft zilver gewonnen op de Jeugd Olympische Spelen in China en met jong Oranje brons op het EK. Afgelopen november is ze met de senioren bij de beste 8 geëindigd op het WK 3x3 basketball in China.
Mijn broer doet in de winter aan shorttrack en in de zomer aan skeeleren. Dat doet hij ook best aardig, want hij heeft al een paar keer deel genomen aan Europacups Shorttrack voor junioren en ook aan de NK marathon skeeleren voor junioren. Twee weken gelden is hij negende op het NK Shorttrack junioren geworden.

Mijn ouders hebben vroeger veel gesport en aan topbasketball gedaan. Mijn vader doet nu in de zomer aan skeeleren en in de winter aan schaatsen, maar heeft daarmee net zijn heup gebroken. Onze sport is momenteel de sport van mijn moeder.


17. Wie is je held?

Mijn grote held is Mark Huizinga. Hij is Olympisch judokampioen geworden en heeft ook nog twee bronzen Olympische medailles behaald, dan ben je echt een grote judoka. Bovendien is hij nog aardig gebleven ook. Daar hou ik van.
Toen ik 9 jaar oud was heb ik tijdens een clinic van hem 'gewonnen', hahaha.

Ook mijn zus Charlotte is een voorbeeld. Zij heeft al veel bereikt wat ik ook graag zou doen. Zij is als 15-jarige verhuisd naar Amsterdam om te gaan trainen en spelen bij het CTO, de Nationale Talentenopleiding, ze zit inmiddels ook in het nationale senioren basketballteam en heeft al 3 Europacups, 3 WK's, 5 EK's en een Jeugd Olympische Spelen meegemaakt. Heel vet.18. Wat zijn je sterkste en je minst sterkste eigenschap?

Ik heb heel veel energie. Ga ook heel trouw naar trainingen. Ik wil graag heel goed worden. Kan veel werk verzetten. Maar dat is ook meteen mijn valkuil. Ik wil altijd bewegen en neem dan niet altijd de nodige rust.
Verder leg ik de lat vaak te hoog. Dan wil ik zo graag presteren en dan lukt het niet helemaal. Ik kan slecht tegen mijn verlies, niet alleen bij judo, ook bij spelletjes.


­­­­­­­­­19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik zou heel graag ooit een wereldreis maken. Ik heb al best veel gezien in Europa en ben ook al in Zuid-Afrika geweest. Volgend jaar gaan we met judo naar Japan, maar ik wil graag nog veel meer van de wereld zien. 


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Je krijgt geen kansen, je pakt ze. 


Tim van Kleef heeft ook een persoonlijke pagina op de website van Top Judo Nijmegen met daarop de belangrijkste judoresultaten. Ben je nieuwsgierig, klik dan hier.

Dit is al weer het 41e artikel in de rubriek Sportret van een Judoka. Ben je geïnteresseerd in de verhalen van andere judoka's, klik dan hier.

Website door Siteraise