Sportret van een Judoka: Yaniek van Aken

18 mei 2016 - Deze week de 20-jarige Yaniek van Aken in het Sportret van een Judoka. De studente aan de HAN werd in 2011 Nederlands Kampioen -17 teams, maar liep daarna een vervelende blessure op. Ze geeft judotraining aan jonge judokaatjes en beleeft daar veel plezier aan. Haar levensmotto is ‘Fear will not dictate my destiny’.  Ze droomt nog van een mooie wereldreis, misschien wel op de motor, want de blonde judoka heeft sinds kort haar motorrijbewijs.
Lees snel het interview met Yaniek van Aken.


Naam:                             YANIEK VAN AKEN
Geboorteplaats/-datum: Doetinchem 27-12-1995
Graad:                             1e dan
Woonplaats:                  Silvolde / Nijmegen

1. Wanneer ben je begonnen met judo?

In 2004 (ze was toen 8 jaar).


2. Bij welke vereniging?

Ketelaar Sport in Ulft (een dorp in de Achterhoek).


3. Wie was je eerste judoleraar, je sensei? En wie is je judoleraar nu?

Theo Ketelaar was mijn eerste judoleraar, maar nu is Gerry Theunissen mijn judoleraar.


4. Sinds wanneer judo je bij Top Judo Nijmegen?

Volgens mij was dat in 2009.


5. Hoeveel uur per week train jij?

Per week heb ik 2 keer judotraining en 2 keer krachttraining. Dus ongeveer 5-6 uur training per week.


6. Wat is er leuk aan judo?

Het leukste aan judo vind ik dat je eigenlijk helemaal los kan gaan. Je kan er al je emoties in kwijt. Je kan keihard trainen en iemand gooien, zonder dat je er ruzie om krijgt.


7. Wat vind je moeilijk bij judo?

Ik vind het moeilijk om een nieuw geleerde techniek te gebruiken tijdens een wedstrijd.


8. Wat zijn je beste resultaten? Waar ben je het meest trots op?

Waar ik het meest trots op ben is denk ik toch dat we Nederlands Kampioen teams zijn geworden in de -17 in 2011. Ik won in de halve finale binnen een paar seconden van Brianne Juliana, waar ik nog nooit eerder van gewonnen had. Dit was voor mij zelf een geweldige prestatie, maar dat we uiteindelijk Nederlands kampioen werden was helemaal mooi!


9. Heb je ook tegenvallers gehad?

Ik heb paar jaar terug mijn grote teen gebroken tijdens de judo, hierdoor heb ik ook een jaar niet kunnen judoën. Tegen de tijd dat ik weer kon judoën had ik een klein ongelukje gehad met een auto, waardoor ik geblesseerd raakte aan mijn schouder en hier ook aan geopereerd werd. Maar na 2 jaar ben ik weer helemaal blessure vrij.


10. Wat wil je bereiken met judo?

Ik geef judolessen bij de wedstrijdclub waar ik als klein meisje ben begonnen. Ik vind het leuk om mijn wedstrijdervaring over te dragen aan de kinderen die ik les geef. Tuurlijk zou het mooi zijn als ik ooit nog Nederlands Kampioen zou worden, maar gezien mijn lange blessure tijd zou dit een droom zijn.


11. Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Het seizoen is voor mij geslaagd als ik lekker heb kunnen judoën op wedstrijden zonder last te krijgen van mijn schouder of van een andere blessure.


12. Welke opleiding doe je, aan welke school?
( Voor oudere judoka’s: welke opleiding heb je gedaan, aan welke school?)

Voeding en Diëtetiek op de HAN hier in Nijmegen.


13. Wat wil je worden?
(Voor oudere judoka’s: Wat voor een werk doe je nu, waar?)

Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden. Na mijn opleiding wil ik misschien toch aan het werk gaan als diëtist of ik ga hierna nog een andere studie volgen, maar Defensie trekt mij ook altijd nog aan. Dus ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik wil.


14. Heb je naast judo ook nog hobby’s?

Ik heb sinds kort mijn motorrijbewijs gehaald, dus dit is zeker mijn grootste hobby. Verder werk in de beveiliging bij het Gelredome en dit zie ik eigenlijk ook als een hobby.


15. Heb je broers en zussen? Heb je een partner?

Ik heb 2 oudere broers van 23 jaar en ik heb een vriend, Roel, die judoot ook bij STJN.


16. Zo ja, sporten die ook? Zo ja welke sporten? En je ouders?

Mijn broers doen aan fitness en verder doet mijn vader aan zelfverdediging.


17. Wie is je held?

Ronda Rousey.  Ze is een oud judoka en doet op het moment aan MMA. Ik vind het geweldig om  naar haar MMA wedstrijden te kijken, ze gebruikt hierin veel judotechnieken. Haar gevreesde techniek is de arm klem, hier wint ze dan ook vaak mee. Ze heeft ook een boek geschreven, waarin ze beschrijft wat ze allemaal heeft meegemaakt. Haar levensverhaal inspireert mij, de quote: Fear will not dictate my destiny van haar vind ik erg mooi en zeer toepasselijk op mij.18. Wat is je sterkste en je minst sterke eigenschap?

Een sterke eigenschap van mij is dat ik een echte doorzetter ben maar een minder sterke eigenschap van mij is dat ik snel afgeleid ben.


19. Wat wil je een keer in je leven nog doen? Wat zijn je dromen?

Ik wil ooit nog een keer gaan bungeejumpen. En het is een droom van mij om een wereldreis te maken.


20. Wil je nog iets toevoegen? Heb je nog iets gemist in de vragenlijst?

Ik heb niets meer toe te voegen.


Yaniek van Aken heeft ook een eigen pagina met daarop haar belangrijkste judoresultaten vermeld. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

Website door Siteraise