Tessie Savelkouls zevende op de Olympische Spelen

12 augustus 2016 - Het is oud STJN-judoka Tessie Savelkouls (+78kg) niet gelukt om op de slotdag van het Olympisch judotoernooi voor een verrassing te zorgen en een Olympische medaille te pakken. Niettemin mag Tessie Savelkouls tevreden terugkijken. Zij werd bij haar Olympische debuut zevende in een veld waar de absolute wereldtop van het judo aanwezig was.

Jaromka (Ukr)
Op twee na, hadden alle +78kg judoka's een bye in de eerste ronde. Zo ook Tessie Savelkouls. In de tweede ronde, haar eerste partij, stond Tessie Savelkouls (16) vervolgens tegen de hoger geplaatste Svitlana Jaromka (7) uit Oekraïne. Na net 3 minuten lukte het Tessie Savelkouls om ippon te maken en was de partij voorbij.
Door deze winstpartij stond de voormalig STJN-judoka al meteen in de kwartfinale. In de +78kg categorie doen slechts 17 judoka's mee, dit in tegenstelling tot de veel vollere lichtere gewichtsklassen.

Yamabe (Jap)
In de kwartfinale trof Tessie Savelkouls Yamabe (8) uit Japan. Deze zware en op het eerste gezicht trage judoka wist Tessie tot twee keer toe te verrassen. Eerst met een yuko en daarna met een ippon. Na 3.08 was de partij voorbij en kon Tessie Savelkouls zich gaan voorbereiden op de herkansing. Yamabe stoomde door en wist uiteindelijk een bronzen medaille te veroveren.

Minjeong (Kor)
In de herkansing stuitte de Nijmeegse judoka op Minjeong Kim (11) uit Korea. Tessie Savelkouls lukte het niet om tegen deze judoka punten te scoren. Kim daarentegen pakte na twee yuko's na 2.48 minuten een ippon.
Daarmee was het toernooi voor de laatste Nederlandse judoka op de tatami klaar.

Winnares in de +78kg-klasse werd verrassend de Francaise Emilie Andeol (5), die de huizenhoge favoriet en nummer 1 van de wereld Idalys Ortiz (Cub) na 7.08 minuten (!) versloeg.

Jammer Tessie, goed geknokt en over vier jaar pak jij een medaille!

Website door Siteraise