Topsport Gelderland: Edward Gal Gelderse Sporter 2010

Geen judoka's in de prijzen.

NIJMEGEN 8 december 2010 - Tijdens het Gelders Sportgala 2010 op 7 december in de Vereeniging in Nijmegen is door de jury dressuurrijder Edward Gal gekozen tot Gelderse sporter van het jaar. Hij liet daarbij wielrenner Robert Gesink uit Aalten en baanwielrenner Teun Mulder uit Epe achter zich. Twaalf Gelderse sporters en vier sportploegen maakten gisteravond kans om tot sporter of sportploeg van het jaar gekozen te worden.

Gal behaalde onlangs drie keer goud op de Wereldruiterspelen in Kentucky, de 1e plaats in de wereldbekerfinale, de Nederlandse titel dressuur en verschillende eerste prijzen tijdens internationale wedstrijden. Samen met zijn paard Totilas was 2010 een echt topjaar voor ruiter Gal.

Gelders talent jongen en meisje
Bij de Gelderse talenten ging de eretitel bij de jongens naar de 19-jarige atleet Jesper van der Wielen en het 18-jarige handbaltalent Estavana Polman. Als junior behaalde hij de winst in de oudejaarsklassieker in Soest (cross). De zomer stond in het teken van de wereld junioren kampioenschappen in Canada, waarin hij 10e werd op de 5000 meter. Tussen het grote geweld van met name Afrikanen werd Jesper 1e Europeaan. Komende zondag hoopt van der Wielen op een topprestatie bij de EK cross in Albufeira (Portugal).

Gelderse gehandicapte sporter
Het jaar 2010 was een bijzonder succesvol jaar voor Marcel van de Veen en zijn teamgenoten (klasse Sonar), waar eigenlijk louter podiumplaatsen behaald zijn. De belangrijkste prestaties zijn het behalen van de eerste plaats tijdens de wereldkampioenschappen en goud en zilver tijdens worldcup-wedstrijden.

Gelderse sportploeg
Voor de titel van Gelderse sportploeg waren vier ploegen genomineerd: De Graafschap (voetbal), Dynamo Apeldoorn (volleybal), Polar Bears Ede (waterpolo) en de ijshockeyploeg van de Nijmegen Devils. De meeste stemmen van de lezers van de Gelderlander en luisteraars en kijkers van Omroep Gelderland tussen 12 en 28 november 2010 gingen uiteindelijk naar de voetballers van De Graafschap die promoveerden naar de Eredivisie.

Jury
Een deskundige jury bestaande uit voorzitter Tjienta van Pelt (Olympisch Netwerk Gelderland), Gerard Dielessen (NOC*NSF), Clémence Ross (de Graafschap), Trinko Keen (Jeugdsportfonds Nederland en oud-topsporter), Lotte Visschers (Topsport Gelderland en oud-topsporter), Stef Rietbergen (de Gelderlander) en Floris Tas (wethouder sport Nijmegen) bepaalde welke sporters in de prijzen vielen.

Bron: Topsport Gelderland

Website door Siteraise