Topsportclubs en Hogeschool houden vurig pleidooi voor TIP in de Goffert

NIJMEGEN 30 maart 2011 - Het was nauwelijks verrassend te noemen dat dinsdagavond in het stadhuis vrijwel alleen positieve verhalen te horen waren over het Topsport- en Innovatiepark (TIP) bij het Goffertstadion in Nijmegen. Voor de tweede hoorzitting waren namelijk alleen voorstanders uitgenodigd van dit project dat topsport met onderwijs en gezondheidinstellingen moet verbinden.

Ron Bormans, voorzitter van de raad van bestuur van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen was heel helder. "We gaan aan de slag bij de Goffert of de HAN trekt zich terug". De Hogeschool koppelt de nieuwe instelling (1.600 studenten) voor opleidingen die met sport en beweging te maken hebben specifiek aan de Goffert. Lukt dat niet, dan kiest de HAN voor het onderbrengen van die studies bij bestaande instituten in de stad. "Dan missen we de unieke kans dat uit de verbinding met de sport en de medische sector nieuwe innovaties te voorschijn komen".

Bormans ziet kansen in de parallelle ontwikkelingen op Papendal. "Het zijn twee concepten die van karakter verschillen en complementair aan elkaar kunnen zijn. Op Papendal is de topsport het uitgangspunt en worden er faciliteiten omheen ontwikkeld. In Nijmegen is juist de clustering van topsport, gezondheidszorg en onderwijs het uitgangspunt. Dat is een essentieel verschil".

De verschillende woordvoerders van de (zaal)sportclubs (Top Judo Nijmegen werd vertegenwoordigd door voorzitter Jan Weijers en manager Werner ter Avest) en de onderwijsinstellingen lieten nadrukkelijk horen 'samen uit, samen thuis'. Het TIP komt bij het Goffertstadion of het komt er niet. Juist de verbinding met NEC, dé topsportclub van de stad, is essentieel voor de anderen. Of het nu om de zaalsportclubs gaat of de onderwijsinstellingen.

Met name Top Judo Nijmegen-voorzitter Jan Weijers gaf de noodzaak aan van nieuwe, topsportwaardige accommodaties aan om de topsport in de stad te waarborgen. De kansen die er de komende jaren liggen voor de judosport in Nijmegen, gezien de ontwikkelingen rondom het fieldlab en Gelderland Sportland, kunnen alleen worden benut in een accommodatie die daartoe de faciliteiten biedt. Clubs als Top Judo Nijmegen hebben de afgelopen jaren laten zien wat zij betekenen voor zowel de breedte- als de topsport in hun stad.

De zaalsportclubs hadden nog een andere boodschap voor de politici. Als het topsporthuis bij het Goffertstadion niet doorgaat, dan zullen Top Judo Nijmegen, basketbalclub Magixx, turnvereniging De Hazenkamp en volleybalclub Vocasa alsnog bij de gemeente aankloppen voor de vernieuwing van hun bestaande accommodaties. Want die zijn afgeschreven of toe aan uitbreiding.

De TIP-discussie krijgt woensdag 27 april een vervolg met de besluitvorming in de gemeenteraad.

(Bron: De Gelderlander, 31-03-2011)

Website door Siteraise