Trouw: Uitschakeling Mooren zuur

Laatste toernooi onder begeleiding van eigen coach is geen succes: EK na twee minuten voorbij

MONTPELLIER 25 april 2014 - Het afscheid van de enige dissident tijdens de EK judo in Montpellier voltrok zich razendsnel. Geen twee minuten duurde de openingspartij van zijn pupil Jeroen Mooren, met twee landingen op de schouder was het over en sluiten.

Eigenlijk was dat niet heel bijzonder. Gerrie Theunissen heeft de afgelopen jaren te vaak als coach naast de mat toegekeken hoe Mooren zich in de klasse -60 kilogram stukbeet op een sterkere of wendbaardere tegenstander. Gisteren was het de laatste keer, zij het uitdrukkelijk tegen zijn wil en die van Mooren.

Een pact voor het leven is in judo geen uitzondering, maar het zal in Nederland zeldzamer worden. Wie de nationale selectie bereikt, heeft voortaan nog maar een beperkte keuze aan (bonds)coaches. Dat was een van de controversiële veranderingen die de nieuwe technisch directeur Ben Sonnemans vorig jaar in het kader van een kosten besparende centralisatie aankondigde.

Voor de andere ingreep, één centraal trainingscentrum, bleek de tijd nog niet rijp. Het terzijde schuiven van de persoonlijke coaches stuitte weliswaar op protesten, niemand ging in staking. Voor de EK werd nog één laatste uitzondering gemaakt: Theunissen mocht voor het laatst de dertigjarige judoka coachen die hij al vanaf zijn elfde onder zijn hoede heeft.

Mooren zegt de scheiding te betreuren maar legt zich erbij neer. Voortaan laat hij zich bij internationale toernooien begeleiden door bondscoach Maarten Arens. "Het is jammer, maar het heeft geen zin je ertegen te verzetten. Ik kan er beter positief tegenaan kijken. Ik krijg met Maarten een goede coach in wie ik veel vertrouwen heb. Tactisch is hij erg sterk."

Naast Arens kunnen judoka's zich voortaan laten coachen door vrouwenbondscoach Marjolein van Unen en de clubcoaches Marc van der Ham (Budokan, Rotterdam) en Benito Maij (Kenamju, Haarlem). Op één na alle topjudoka's conformeerden zich aan het besluit.

Slechts de momenteel geblesseerde Linda Bolder verzet zich tegen een breuk met haar trainer Ben Rietdijk, en dreigt zelfs zich tot Belgische te laten naturaliseren. Dat laatste is mogelijk ook ingegeven met het oog op de Olympische Spelen. Bolder komt uit in de klasse -70, net als de momenteel vrijwel onverslaanbare Kim Polling. Slechts één judoka per klasse kan voor Nederland op de Spelen uitkomen.

Mooren en Theunissen namen zich gisteren na de snelle uitschakeling voor om het 's avonds over betere tijden te hebben. Bijvoorbeeld over de twee bronzen EK-medailles die in de prijzenkast hangen. Maar ze kunnen er niet omheen dat de afgelopen jaren slechte scores eerder regel dan uitzondering waren.

In Montpellier kreeg de Nederlander geen grip op de beweeglijke Russische titelverdediger Moedranov. De afgelopen jaren troefde de Israëliër Arshansk hem tijdens Olympische Spelen en WK in de eerste ronde af.

Dat afgetroefd worden, gebeurde de afgelopen jaren te vaak bij de judoka die een zware studie geneeskunde combineert met het topsportleven, en vastbesloten is de Spelen van Rio te halen. Misschien is Mooren wel toe aan iets nieuws, na zo lang trainingsprikkels te hebben gekregen van dezelfde persoon.

De twee betrokkenen geloven er niet in. Ofschoon Theunissen hem niet meer mag coachen, blijft Mooren wel bij hem in Nijmegen trainen. Ook omdat hij dit jaar daar zijn studie wil afronden. "Ik vind het belangrijk dat hij betrokken blijft bij mijn project", aldus Mooren.

Theunissen begrijpt dat men bij de bond topjudoka's vaker samen wil laten trainen. "Maar ik heb Arens vier jaar geleden zelf al gevraagd waarom dat niet gebeurde. Dat heeft niets te maken met het loskoppelen van coaches en judoka's. Dat beleid is nooit duidelijk uitgelegd.

"Ik heb ook de indruk dat het niet is uitgedacht door de judobond, maar dat NOC-NSF daarin een grote rol speelt. En daar komt het geld vandaan. Waarom begint men nu niet onderaan in de piramide, zodat jonge judoka's leren samen te werken met verschillende trainers. En had afgebleven van de projecten van de huidige ervaren judoka's."

Bron: Trouw

Website door Siteraise